Vegyi fegyver bevetésével vádolják az USA-t

Vágólapra másolva!
Egy olasz tévériport szerint az amerikai hadsereg vegyi fegyvereket vetett be Fallúdzsa 2004-es elfoglalásakor. A helyiek azt állították, hogy szemtanúi voltak a foszforfegyverek bevetésének, amelyet több elszenesedett holttest is bizonyított.
Vágólapra másolva!

Amerikai katonák 2004-ben állítólag vegyi fegyvereket vetettek be polgárok ellen az iraki Fallúdzsában. Az állítólagos esetről az olasz RaiNews 24 olasz tévéadó közölt riportot kedden. A "Fallúdzsa, az elrejtett vérfürdő" című riportban szót kapott több fallúdzsai lakos, akik azt állították, hogy megfigyelték, amint az amerikaiak vegyi fegyvereket használtak a város elfoglalásakor 2004 novemberében.

Az olasz tévé meginterjúvolta Giuliana Sgrena olasz újságírónőt, az Il Manifesto című napilap munkatársát is. Az újságírónőt 2005 márciusában Bagdadban rabolták el iraki iszlám szélsőségesek. Miközben kiszabadították, amerikai katonák máig tisztázatlan körülmények között lelőtték az olasz titkosszolgálat egyik tisztjét. Sgrena márciusi elrablása előtt az amerikai alakulatok véres fallúdzsai küldetéséről készített jelentést.

A RaiNews 24 riportjában bemutattak több olyan szénné égett holtestet, amelyek állítólag foszforfegyverek tömeges bevetésétől keletkeztek. A nemzetközi jog értelmében a foszfort csak világításra vagy könnygáz előállítására szabad felhasználni.