Kubát bírálta a cseh külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Csehország továbbra is nyomást kíván gyakorolni Kubára, hogy a Fidel Castro vezette kommunista rendszer tartsa tiszteletben az emberi jogokat - jelentette ki csütörtökön a cseh külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Cyril Svoboda Prágában mondott beszédet, amikor megnyitotta a volt államfőket és kormányfőket tömörítő Madridi Klub háromnapos tanácskozását. A mintegy három tucat egykor magas rangú politikus között a tanácskozáson megjelent Bill Clinton volt amerikai elnök és Václav Havel cseh exállamfő is. A fórum résztvevői ezúttal a volt szocialista országokban a rendszerváltás után születő demokráciák helyzetéről és problémáiról cserélnek eszmét.

"Úgy vélem, közismert, hogy a Cseh Köztársaság nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Kubában tiszteletben tartsák az alapvető emberi jogokat. Hasonlóan szolidárisak vagyunk a fehérorosz és a burmai demokratákkal, illetve olyan más országok demokratáival is, amelyekben megsértik ezeket a jogokat" - jelentette ki a cseh diplomácia vezetője.

Csehország az Európai Unión belül a kubai rendszer legélesebb bírálói közé tartozik. Svobodát a napokban halálosan megfenyegették, ha nem hagy fel a Kuba elleni kemény fellépéssel. A miniszter felszólalásában leszögezte, hogy nem enged a zsarolásnak.