Negyed évig tarthat a francia rendkívüli állapot

Vágólapra másolva!
Egy törvényjavaslat értelmében három hónapra meghosszabítanák a rendkívüli állapotot Franciaországban a számos külvárosban 18-dik napja tartó zavargások miatt. A javaslat szerint a negyed év lejárta előtt is be lehet szüntetni a különleges intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli állapot további három hónappal történő meghosszabbítását helyezi kilátásba az a törvényjavaslat, amelyről hétfőn tárgyal a kormány - közölte Jean-Francois Copé francia kormányszóvivő. A hosszabbítás november 21-én lépne életbe. A jogszabálytervezet ugyanakkor nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a három hónapos határidő lejárta előtt, rendeleti úton véget vessenek a kivételes intézkedéseknek.

Az 1955. április 3-án elfogadott törvény szerint kormányrendelettel legfeljebb 12 napra hirdethető ki rendkívüli állapot, azon túl csak a parlament által megszavazott törvény adhat felhatalmazást a meghosszabbítására. A rendkívüli állapot egyik legfontosabb eleme, hogy feljogosítja a prefektúrákat kijárási tilalom bevezetésére.

"Lényeges, hogy a prefektúrák korlátozott ideig élhessenek a kivételes cselekvési eszközökkel, ugyanakkor megfelelően hosszú időszakon át ahhoz, hogy garantálni lehessen: a közrend elleni súlyos támadások nem fognak megismétlődni" - mondta Copé. Franciaországban, hétfő reggeli adatok szerint tovább mérséklődött a zavargások ereje, a külvárosi rendbontások 18-dik éjszakáján 284 autót gyújtottak fel, míg előző éjszaka 374-et.