Az USA kongresszusa elutasította az azonnali iraki kivonulást

Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház nagy többséggel elutasította azt a határozatjavaslatot, amelyben az Irakban állomásozó amerikai csapatok azonnali kivonására szólított volna fel. A republikánus többségű képviselőház ezzel csapást mért az iraki háború és Bush elnök politikájának bírálóira.
Vágólapra másolva!

A képviselők 403 nem, 3 igen és 6 tartózkodás mellett utasították el az azonnali iraki csapatkivonásról szóló javaslatot pénteken, helyi idő szerint éjfél körül. A republikánus többségű képviselőház ezzel csapást mért az iraki háborúnak, és ezzel együtt George Bush elnök politikájának bírálóira, illetve súlyos dilemma elé állította a demokrata párti ellenzéket, amelynek egyik vezető alakja, John Murtha a hét közepén az amerikai csapatok hazahívását szorgalmazta.

A kongresszus republikánus többségű képviselőházában a házelnökség néhány órával azelőtt terjesztette be a csapatkivonási javaslatot, hogy a képviselők szétszéledtek volna szabadságra a hálaadás napjának alkalmából. A nem kötelező erejű republikánus javaslat mindössze annyit mondott volna ki, hogy a képviselőház véleménye szerint azonnal ki kell vonni az amerikai csapatokat Irakból.

A demokrata ellenzéknek két választása volt: vagy csatlakozik a szakértők által is irreálisnak ítélt azonnali csapatkivonást kezdeményező javaslathoz, vagy elutasítja azt, amivel viszont gyakorlatilag az iraki háború támogatását fejezi ki. A Bush-kormányzat Irak-politikáját rendkívül kritikusan szemlélő demokraták végül a meglepetésszerűen beterjesztett kezdeményezés ellen szavaztak, de John Murtha elleni tisztességtelen támadásnak és csalásnak minősítették a republikánus javaslatot.

Gyorsreagálású erő az amerikai csapatok helyére

A háborús veterán, többszörösen kitüntetett Murtha volt az első képviselő, aki hivatalosan követelte az amerikai csapatok hazahívását Irakból. Az annak idején az 1991-es öbölháború és a 2003-as iraki háború megindítását is megszavazó demokrata párti politikus csütörtökön azt javasolta, hogy azonnal rendeljék haza az amerikai csapatokat, mert azok már "teljesítették küldetésüket", "jelenlétük már akadályozza az ország fejlődését" és "a lázadás első számú célpontjaivá váltak". A képviselő szerint az azonnali csapatkivonás hat hónap alatt szervezhető meg, s kezdeményezését még tovább enyhítette azzal, hogy az amerikai csapatok helyére gyorsreagálású erő kivezénylését javasolta.

A szenátus kedden elfogadta azt a republikánus párti indítványt, amely követeli a washingtoni kormánytól, hogy negyedévente adjon kimerítő beszámolót a kongresszusnak az iraki küldetés előrehaladásáról. A republikánus többségű szenátus ugyanakkor elutasította azt a demokrata párti kezdeményezést, amely felszólította volna Bush elnököt, hogy tűzze ki az amerikai katonák iraki kivonásának menetrendjét.