Nem kér bocsánatot a londoni polgármester

Vágólapra másolva!
Ismét megtagadta a bocsánatkérést London polgármestere, aki lenácizott egy újságírót. Ken Livingstone ellen etikai vizsgálat indult, amely után akár állásából is felmenthetik.
Vágólapra másolva!

"Egy hét gondolkodás után úgy döntöttem, tartom magam eddigi álláspontomhoz. Nem fogok bocsánatot kérni, és sajnálatomat kifejezni a Daily Mail-csoportnak" - jelentette ki kedden Ken Livingstone, London polgármestere. Nyilatkozatában ugyanakkor kitért arra, hogy a zsidó közösséget nem akarta megbántani.

Ken Livingstone a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard egy zsidó riporterétől tíz nappal ezelőtt azt kérdezte, hogy nem német háborús bűnös-e, majd azt mondta róla, hogy "úgy viselkedik, mint egy kápó". A polgármestert ezután sokan felszólították a bocsánatkérésre, köztük Tony Blair brit miniszterelnök is. Livingstone ugyanakkor arra is hivatkozott, hogy rengeteg levelet kapott az ügy kapcsán, melyeknek kétharmada őt támogatta - írja a BBC.

A baloldali Livingstone régóta háborút folytat a Standard kiadójával, amelynek lapjai közé tartozik a Daily Mail is. Livingstone azzal támadta a kiadói csoportot, hogy "fél évszázadig az antiszemitizmus támogatója volt az országban".

Hétfő este ugyanakkor hivatalos vizsgálat indult azzal kapcsolatban, hogy szavaival Livingstone megsértette-e a londoni városi tanács etikai kódexét, ami akár a tisztségéből való ideiglenes felmentéssel is járhat.