A lengyel elnök nem fogadta el a kormányfő lemondását

Vágólapra másolva!
Marek Belka lengyel miniszterelnök pénteken benyújtotta lemondását Aleksander Kwasniewski államfőnek - ám az elnök nem fogadta el ezt. Belka akkor ígérte meg lemondását, amikor a parlament alsóháza nem szavazta meg önmaga feloszlatását és ezzel az előre hozott választásokat.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
Kormányfői széke folyamatosan inog

Kwasniewski Belkával közös déli sajtóértekezletén jelentette be, hogy nem fogadja el a lemondást, mivel "új kormány alakításának ma nincs értelme". Belka közölte, hogy hajlandó a szejm megbízatásának lejártáig hivatalban maradni.

Az államfő előzőleg már többször, legutóbb pénteken a közszolgálati rádióban is hangoztatta, hogy nem fogadja majd el a lemondást, és az alkotmányos időben, szeptember 25. és október 16. között lesznek a választások. "Lengyelországnak addig szüksége van kormányra" - jelentette ki. Kwasniewski közölte azt is, hogy most el akarja kerülni a politikai vákuumot, amikor május 16-17-én Varsó ad otthont az Európa Tanács csúcsértekezletének.

Belka nem először ajánlja fel lemondását, amivel a korrupciós és politikai botrányoktól megtépázott Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) vezette kormány munkájának igyekezett véget vetni. Márciusban jelezte is, hogy kilép a pártból és egy újjáalakuló centrista párhoz csatlakozik.

Lengyelországban tavaly tavasszal, az ország unióhoz való csatlakozásával kezdődött a kormányválság. Belka elődje, az igencsak megcsappant népszerűségű Leszek Miller május elsején, az EU-csatlakozás után ugyanis lemondott tisztéről. Ezt követően Belka lett a miniszterelnök, de a szejm május 14-én nem szavazott bizalmat neki és kormányának. Kwasniewski államfő azonban újra csak Belkát jelölte ki kormányfőnek, akit végül júniusban, egy alku eredményeképp elfogadott a parlament. Az alku lényege az volt, hogy ha támogatják a képviselők, Belka ősszel újabb lehetőséget biztosít a kormány leváltására egy bizalmatlansági szavazással. A Belka-kabinet azonban megúszta az őszi szavazást is.

MTI/[origo]