Bush helyesli Izrael gázai kivonulását

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök egy tévényilatkozata szerint a zsidó telepesek kivonulása a Gázai övezetből "jó lesz Izraelnek".
Vágólapra másolva!

Bush ezt az izraeli Egyes csatorna tévéállomásnak adott interjújában mondta el, amely Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek a kivonulást ellenző jobboldali erőkkel vívott küzdelmét volt hivatva támogatni. "Hiszem, hogy a Saron miniszterelnök úr által hozott és végrehajtandó döntés jó lesz Izraelnek" - jelentette ki az amerikai elnök a Texas állambeli Crawfordban lévő birtokán felvett beszélgetés során.

Arra a kérdésre, hogy a megszállt területekről való kivonulás miért kedvező Izrael számára, Bush a következőképpen válaszolt: "Az eddigi rendszer nem működött. Intifáda, halál, gyilkolás jellemezte. És ha megfigyelte, az utóbbi időben lecsillapodtak a támadások." A palesztin szélsőségesek február óta általában tiszteletben tartják a tűzszünetet.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok által támogatott béketerv célja az, hogy az izraeli állam mellett egy palesztin állam is létrejöjjön. Ehhez azonban a szélsőséges palesztin csoportok leszerelésére is szükség van. "Úgy gondolom, hosszú távon a két állam egymás mellett létezése jelentené a végleges megoldást Izrael biztonsága számára" - jelentette ki George Bush.