Megkezdődött az elnökválasztás Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Megkezdődött szerda reggel az elnökválasztás Egyiptomban. Az afrikai országban szinte senki nem kételkedik abban, hogy az ország ügyeit már huszonnégy éve irányító, hetvenhét éves Hoszni Mubarak lesz ismét az államfő. Sokan attól tartanak, hogy az elnök pártja meghamisítja az eredményeket.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött szerda reggel Egyiptom történelmének első elnökválasztása. Közel 32 millió választó járul az urnákhoz a 9 ezer 865 szavazóhelyiségben az ország 26 tartományában, hogy elnököt válasszon a tíz jelelölt közül. A szavazóirodákat este, helyi idő szerint 22 órakor (közép-európai idő szerint 21 órakor) zárják be. A választás legfőbb esélyese az országot 24 éve irányító, hetvenkét éves Hoszni Mubarak.

Mubarak két fő vetélytársa: Noaman Gomaa a nagy hagyományú Új Vafd párt élén és az év nagy politikai feltörekvője, Ajman Núr, az al-Gad (Holnap) párt negyvenéves elnöke, aki kampánya során mindenekelőtt a fiatal munkanélküliekhez fordult. Péntek előtt valószínűleg még nem lesznek eredmények. Megfigyelők az Egyesült Államok politikai nyomásának tulajdonítják, hogy Mubarak engedélyezte riválisok részvételét a választásokon.

Szinte senki nem kételkedik abban, hogy az államfő ismét Mubarak lesz, annak ellenére, hogy a választási hadjárat során Mubarakot sok bírálat érte. A 32 millió választópolgár tíz jelölt közül dönt, de az ellenzéki jelöltek közül többen túlságosan ismeretlenek, és túlságosan rövid volt a választási kampány is. Döntő tényező azonban az lehet, hogy az elnök Nemzeti Demokrata Pártjának (NDP) hatalma teljesen áthatja az állami szerveket. Némely ellenzéki a szavazás bojkottjára szólította fel a választókat az esélyegyenlőség hiányára hivatkozva.

Számos nem kormányzati szervezet, valamint még azon bírók egy része is, akiket a kormány a választások kizárólagos megfigyelőinek rendelt ki, attól tart, hogy az NDP meghamisítja az eredményeket. "Sem a bírók, sem pedig a helyi választási bizottságok nem hozhatják nyilvánosságra az egyes választókerületek eredményeit. Ez lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogy a legfelsőbb választási bizottság által kihirdetett végeredmény helytálló lesz-e" - állítja a Sajfínkum, magyarul: Látunk Benneteket! polgári mozgalom. A választási bizottság figyelmen kívül hagyta a közigazgatási bíróság ítéletét, amelynek értelmében a nem kormányzati szervezetek is megfigyelhetnék a választásokat.