Irak kérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy küldjön megfigyelőket a január 30-ra kitűzött általános választások ellenőrzésére - közölte egy EBESZ-diplomata hétfő este Bécsben.

A neve elhallgatásához ragaszkodó diplomata utalt arra, hogy a hivatlos kérés a múlt hónap végén érkezett a szervezet bécsi székhelyére és annak tanulmányozása még nem kezdődött meg. Utalt ugyanakkor arra, hogy a bagdadi kormány kérésének teljesítéséhez konszenzusra van szükség az EBESZ tagállamai körében, s a konszenzus elérése nem lesz könnyű, mivel Európában széles körű ellenállás kísérte az iraki háborút.

Irak nem az egyetlen olyan ország, amely megosztja az 55 tagból álló EBESZ-t. A transzatlanti szervezet általában csak a tagországokban zajló választások ellenőrzésére küld megfigyelőket, de a közelmúltban Afganisztánt illetően "korlátozott kivételt" tett, amikor egyfajta kisegítőnek minősített csoportot küldött a közép-keleti országban lezajlott választások figyelésére.

Az EBESZ iraki választási jelenlétét egyébként a közelmúltban Colin Powell leköszönő amerikai külügyminiszter vetette fel, egyben méltatva a szervezet szerepvállalását az ukrajnai elnökválasztás ellenőrzésében.