Több havi tagadás után bűnrészesnek fogja vallani magát az Egyenlítői-Guineában megkísérelt puccsban Sir Mark Thatcher, Lady Margaret Thatcher volt brit kormányfő fia. Az 51 éves Sir Markot a vád alapján tavaly már letartóztatták a dél-afrikai hatóságok, de - miután édesanyja, Margaret Thatcher, a bárónői rangra emelt 78 éves volt brit miniszterelnök kifizette a 167 ezer font (60 millió forint) óvadékot - szabadlábon védekezik.

A BBC saját, meg nem nevezett forrásokat idéző szerda esti híre szerint a Dél-Afrikában élő üzletember csütörtökön, soron kívüli tárgyaláson jelenik meg a johannesburgi felsőbíróságon, ahol vádalku keretében be fogja ismerni: "gondatlan módon" pénzt adott annak a repülőgépnek az üzemeltetéséhez, amelyben az olajban gazdag ország vezetésének megbuktatására készülő, zömmel brit zsoldosok a helyszínre tartottak.

Sir Mark kiadatását már kérte az egyenlítői-guineai kormány, a brit sajtó azonban úgy tudja, hogy ezt a dél-afrikai hatóságok ellenzik, mivel a másik afrikai országban érvényben van a halálbüntetés, és a két állam között nincs is kiadatási egyezmény.

Mark Thatcher eddig tagadta, hogy bármi köze lett volna az ügyhöz, amelynek kipattanása után kínos kérdések vetődtek fel azzal kapcsolatban is, hogy a jelenlegi brit kormány előzetesen mit tudott a készülő puccsról.

A The Observer, a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap novemberben azt írta, hogy a londoni kormány már januárban, minden részletében ismerte a nyugat-afrikai ország vezetője ellen tervezett puccskísérletet. A lap birtokába került korabeli bizalmas iratok szerint Jack Straw külügyminisztert pontosan tájékoztatták a puccskísérlet március közepi dátumáról, a fegyverszállítmányokról és a kulcsszereplők személyéről, Nagy-Britannia azonban, nemzetközi szerződéses kötelmei ellenére, nem figyelmeztette Egyenlítői-Guinea kormányát.

Az Egyenlítői-Guineába tartó zsoldosokat, élükön a brit hadsereg elit kommandós alakulatának, az SAS-nek egyik volt tisztjével, tavaly március 7-én tartóztatták le, miután fegyverekkel megrakott, felségjelzés nélküli Boeing 727-es repülőgépük leszállt Zimbabwében.