Terrortámadás fenyegeti az acehi segítőket

2005.01.17. 19:31

Dánia szerint terrortámadás fenyegeti a szökőár sújtotta indonéziai Aceh tartományban dolgozó segélymunkásokat. Az indonéz kormány megalapozatlan pletykának minősítette a dán értesülést. Az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes munkatársai fokozott elővigyázatosságra intették a világszervezet Indonéziában dolgozó segélymunkásait.

A dán külügyminisztérium szerint terrortámadás fenyegeti azokat a nemzetközi segélymunkásokat, akik az indonéziai Aceh tartományban próbálnak segíteni a december 26-i szökőár áldozatain.

A dán külügyminisztérium közleményben tudatta: "olyan értesülés birtokába jutott, hogy küszöbönálló terrortámadást terveznek a külföldi segélymunkások ellen". A minisztérium nem adott információt arról, hogy milyen jellegű támadás készül.

Az indonéz hadsereg "alaptalan pletykának" minősítette a dán figyelmeztetést - írja a Reuters hírügynökség. A hadsereg szóvivője közölte: nincs tudomása arról, hogy terrortámadás készülne a nyugat-indonéziai tartományban tartózkodó nyugatiak ellen.

Aceh tartomány iszlám fanatikus szélsőségesei, akik a központi kormányzat ellen szabadságharcot vívnak, állítólag nem nézik jó szemmel a térségben tartózkodó segélymunkások tevékenységét. Az acehi gerillák szerint ugyanis a segítők a kereszténységet terjesztik a katasztrófa sújtotta terület lakosai körében.

Az ENSZ a dán bejelentés hatására óvatosságra intette Acehben dolgozó alkalmazottait. Az intézkedés arra az időre szól, amíg kivizsgálják a dán külügyminisztérium által hétfőn kiadott figyelmeztetést, amely szerint indonéz vallási szélsőségesek terrortámadást követhetnek el az ázsiai szigetország Aceh tartományában tevékenykedő emberbaráti dolgozók ellen - mondta a világszervezet Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.

Szavai szerint az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes személyzete "fokozott elővigyázatosságra, valamint a biztonsági rendszabályok betartására utasította a világszervezet valamennyi (a térségben tartózkodó) alkalmazottját". A szóvivő elmondta azt is: a WFP és az ENSZ munkatársai vizsgálják, mi váltotta ki a "közvetlen terrortámadás" veszélyére vonatkozó, hétfőn közzétett dán figyelmeztetést.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK