A palesztin városok ellenőrzéséről tárgyalnak

2005.01.31. 22:20

Újabb megbeszélések kezdődtek Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és Mohamed Dahlan, a palesztin elnök biztonsági tanácsadója között egyes ciszjordániai városok feletti ellenőrzés palesztin kézbe adásáról hétfő este Herclijában - közölték palesztin illetékesek.

A találkozón Dahlan várhatóan kérni fogja a palesztin szélsőségesek elfogására, illetve megölésére irányuló izraeli támadások leállítását, az izraeli katonai ellenőrzőpontok felszámolását a palesztin városok körül és azt is, hogy Izrael engedélyezze a Gázai övezetbe vagy külföldre elűzött palesztinok visszatérését Ciszjordániába - mondták el ugyanezek a források.

Palesztin biztonsági források szerint valószínűleg Rámalláh, a Palesztin Hatóság székhelye lesz az első olyan város, amelynek ellenőrzését átadják a palesztin biztonsági erőknek.

A két politikus három napon belül immár másodszor folytat megbeszélést egymással, hogy megpróbálják véglegesíteni az izraeli katonák kivonásának menetrendjét a ciszjordániai városokból.

Mindeközben palesztin szélsőséges szervezetek azzal fenyegettek, hogy felújítják támadásaikat, ha az izraeli hadsereg nem állítja le azonnal műveleteit - közölte egyikük, a Hamász. A szervezet előzőleg a nap folyamán válaszcsapásokat mért egy gázai övezeti zsidó településre egy palesztin kislány halála miatt. Az iskolás lány életét palesztin források szerint izraeli katonák oltották ki, az izraeli hadsereg viszont valószínűnek nevezte, hogy palesztin lövések okozták a lány halálát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK