Rekonstruálja a horgosi családirtást a szerb sajtó

2005.02.05. 10:12

A horgosi családírtás továbbra is vezető hír a szerb sajtóban. A belgrádi lapok közül néhány szinte lépésről lépésre elemzi a bűntényt. Ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak a családfő kétes üzleteire is, a bűntényt ezekkel hozzák összefüggésbe. Egyes lapok szerint a gyikosokat Magyaroirszágról küldték bosszút állni, a kétes ügyekbe keveredett családon.

A horgosi családirtás harmadik napja az egyik vezető hír a belgrádi sajtóban, a szombati napilapok némelyike szinte lépésről-lépésre rekonstruálja a brutális bűntényt, amelyet továbbra is a fiatal családfő kétes üzleteivel hoznak kapcsolatba.

A "tényfeltárásban" továbbra is a Vecernje Novosti és a Blic jeleskedik. Az előbbi lap kész tényként kezeli, hogy az esetet átveszi Jovan Prijic, a maffiaperekben eljáró belgrádi törvényszék főügyésze, s a szabadkai kerületi bíróság vizsgálóbírója már át is adta a bűntényről készült jegyzőkönyveket, mivel felmerült a gyanú, hogy a szervezett bűnözés körébe tartozik.

Mindkét lap lépésről-lépésre leírja - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva -, miként történt a bűneset, hol, milyen sorrendben végezték ki a hat áldozatot. A Vecernje Novosti szerint a fiatal családfő karján lévő óra január 26-án öt órakor állt meg, amiből arra lehetne következtetni, hogy aznap vagy néhány órával az időpont előtt történhetett a gyilkosság.

A lap szerint a bűncselekmény valószínűleg ketten vettek részt, s egymástól külön gyilkoltak a nagyszülők és a fiatal házaspár házában. Az utóbbi lakásban a jelek szerint "profi" hajtotta végre a bűntényt, mivel mind a fiatal házaspár, mind a gyerekek életét egy golyóval oltotta ki. A tettesek 7,65-ös kaliberű fegyvert használtak, s a legfontosabb nyom, amit eddig talált a rendőrség, az kétféle cipőnyom a ház udvarában.

A Vecernje Novosti szerint a horgosi családot a fiatal férfi üzleti ügyei miatt irtották ki, s feltételezések szerint a bérgyilkosok Magyarországról érkeztek, a magyar maffia megrendelésére hajtották végre a gyilkosságot. A lappal közölték a szabadkai rendőrségen: a magyar hatóságok is arra gyanakszanak, hogy a gyilkost vagy gyilkosokat Magyarországról küldték bosszút állni. A lap névtelen informátora szerint az, hogy gyerekeket is meggyilkolták, arra utalhat, hogy a család ismerhette az elkövetőket, leginkább egy orosz bűnbandára gondolnak, amely bizonyos ideje a térségben tevékenykedik.

A magyar hatóságok 1997 óta a fiatal családfő nyomában voltak, miután a Szeged melletti Kiskundorozsmán életét vesztette N..Z. nevű társa, akinek autója alá pokolgépet helyeztek egy éjszakai szórakozóhely mellett. A merényletben súlyosan megsebesült három,  a szórakozóhelyen dolgozó lány. Közvetlenül a pokolgépes támadás előtt az áldozat a most meggyilkolt horgosi férfival együtt volt, de mivel a magyar hatóságok nem tudták tisztázni a bűntényt, mindig rajta tartották a szemüket a horgosi férfin, s várták, amíg "hibát követ el". A Vecernje Novosti úgy tudja, hogy a fenti információkon kívül a magyar hatóságok a fiatal családfő alkoholcsempészettel kapcsolatos tevékenyégéről is eljutatták az információkat a szerb hatóságokhoz.

A lap szerint a családnak Szeged elit negyedében, a Bal fasor utcában volt ingatlanja, és Domaszéken is. Gyaníthatóan az utóbbi házból szervezte az illegális bevándorlók, jobbára kínaiak átcsempészését a határon. Jelenleg a rendőrség azt vizsgálja, hogy a családfő tagja volt-e egy szélesebb nemzetközi embercsempész-hálózatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK