Belgrád szerint a szerb rendőrség állandóan keresi, de nem találja Ratko Mladicot, a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai hadseregparancsnokot, Hága viszont azt állítja, hogy Belgrád nagyon is tisztában van a tábornok hollétével, de hiányzik a politikai akarat a letartóztatásához.

Dragan Jocic szerbiai belügyminiszter közölte hétfőn, hogy a hatóságok nem találják Maldicot, bár állandóan keresik őt. Jocic szerint eddig négy átfogó, ám sikertelen hajsza volt Mladic után, mivel hírt kaptak arról, hogy a tábornok Szerbiában van. A belügyminiszter leszögezte, hogy sem a rendőrségnek, sem pedig a polgári, illetve a katonai hírszerzésnek nincsenek információi arról, hogy a tábornok valóban Szerbia területén tartózkodna.

Ugyanakkor Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze váltig azt állítja, hogy Mladic igenis Szerbiában van, és a hatóságok is tudják ezt. "Pontosan tudják, hol van, és órákon belül gondoskodni tudnának letartóztatásáról és átszállításáról. Politikai akaratról van szó, számomra ez pusztán politikai akarat kérdése" - idézte a belgrádi média Del Pontét, aki egy nyugati hírügynökségnek nyilatkozott erről.

A legsúlyosabb háborús bűntényekkel, egyebek mellett a srebrenicai népirtással vádolt Mladic lassan tizedik éve ismeretlen helyen bujkál, az NT szerint többnyire Szerbiában tartózkodik. Az Európai Unió világosan tudtára adta Szerbiának, hogy a háborús bűnösök felkutatása és elfogása terén tanúsított csekély együttműködési készség képezi az Európához való közeledés legfőbb akadályát, s ha március végéig nem lesz kézzelfogható eredmény, ismét csúszik az integráció legelső lépését jelentő megvalósíthatósági tanulmány véglegesítése.

A szerb kormány nyomásának engedve az elmúlt öt hónapban hat vádlott tábornok adta fel magát önként; az utolsó közülük, Momcilo Perisic hétfőn utazott Hágába. Belgrádban nagyon bíznak abban, hogy Brüsszel megelégszik ezzel az eredménnyel, s nem fogja mindenáron Ratko Mladic kiadatásától függővé tenni az előmenetelt.