Berlusconi: Washington tudott Sgrena kiszabadításáról

2005.03.09. 18:59

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szerint az olasz tiszt halálát okozó bagdadi amerikai lövöldözés ügyében nem egyezik Róma és Washington verziója, s az Egyesült Államoknak maximális együttműködést kell tanúsítania az eset kivizsgálásában.

Az olasz miniszterelnök szerdán kora este a római szenátusban számolt be Giuliana Sgrena olasz újságírónő pénteki bagdadi szabadulásáról, s az őt szállító gépkocsira nyitott amerikai járőr tüzének részleteiről, a súlyos incidensről, amelyben életét vesztette Nicola Calipari olasz belbiztonsági tiszt, míg az egy hónapos raboskodás után kiszabadult Sgrena és a gépkocsit vezető csendőrtiszt megsebesült.

Berlusconi ismételten felszólította az olasz állampolgárokat, hogy tartózkodjanak az iraki utazásoktól, mivel az olasz kormány csak a szervezett keretekben megvalósuló humanitárius segélyprogramok biztonságát képes szavatolni, amelyek az iraki olasz kontingens felügyelete alatt működnek. Minden más utazás kalandorságnak számít a terrorizmus sújtotta Irakban a miniszterelnök szavai szerint.

Az olasz kormányfő - aki beszédében újólag ellenzékét ostorozta az iraki olasz túszügyekben tanúsított magatartásáért - megerősítette, hogy a múltban és most sem engednek a politikai zsarolásnak, s ezt elutasítva ugyanakkor leszögezte: minden politikai, diplomáciai és titkosszolgálati csatornát igénybe vesznek az olasz állampolgárok védelmében.

Berlusconi állítása szerint az olasz szolgálatok előzetesen tájékoztatták az amerikai partnereket Giuliana Sgrena szabadítására irányuló akciójukról is. Az olasz kormányfő reményét fejezte ki, hogy a tragikus bagdadi incidensre rövid időn belül fény derül, erre garancia a közös amerikai-olasz vizsgálóbizottság működése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK