Háborús bűnökkel vádolt boszniai szerbek adták fel magukat

2005.03.19. 0:39

Feladta magát a helyi hatóságoknak két boszniai szerb férfi, akiket háborús bűnök elkövetésével vádol a balkáni ország igazságszolgáltatása. Dragoje Paunovic és Marko Samardzija pénteken jelentkezett a hatóságoknál.

Oleg Cavka, a szarajevói ügyészség szóvivője elmondta: Paunovicot azzal vádolják, hogy 1992-ben háborús bűnöket követett el a kelet-boszniai Rogatica település horvát és muzulmán polgári lakosságának sérelmére. Samardziját pedig, aki a nyugat-boszniai Bihac rendőrségén jelentkezett, azzal vádolják, hogy a közép-boszniai Kljuc városában muzulmán polgári személyekkel szemben követett el háborús bűncselekményeket 1992-ben - jelentette a boszniai televízió.

Az 1992-95-ös boszniai háború után 237 meggyilkolt polgári személy - többségében muzulmán bosnyákok - holttestét találták meg Kljuc környékén különböző tömegsírokban.

A boszniai hatóságok a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék előzetes hozzájárulásával ítélkezhetnek háborús bűnökkel vádolt személyek ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK