Követendő példa lehet a német-dán kisebbségpolitika

2005.03.29. 19:39

Mintául szolgálhat egész Európa számára a dániai német és a németországi dán kisebbséggel szemben a két országban folytatott politika - jelentette ki Gerhard Schröder német kancellár és Anders Fogh Radmussen dán miniszterelnök kedden Dániában, a két közösség jogait megfogalmazó egyezmény formába öntésének 50. évfordulóján.

A két politikus az elődeik, Hans Christian Hansen dán kormányfő és Konrad Adenauer német kancellár által 1955. március 29-én aláírt Koppenhága-Berlin Nyilatkozat megszületésére emlékezve találkozott egymással a dokumentum világra jöttének helyszínén, a Koppenhágától 240 kilométernyire délnyugatra, a dán-német határ közvetlen közelében fekvő Sönderberg-kastélyban. "Nem akarjuk senkire sem követendő példaként ráerőltetni ezt az ötven éve sikeres modellt" - sietett megnyugtatni mindenkit Gerhard Schröder kancellár.

A nyilatkozat lehetővé tette a két kisebbségi népcsoport számára az anyanyelv használatát, a szabad vallásgyakorlást, valamint részvételt a helyi és az országos parlamentekben.

A 45 ezres németországi dán és a 15 ezres dániai német kisebbség évente mintegy 100 millió euró támogatást kap a két anyaországtól egyebek mellett kisebbségi iskolák működtetésére, valamint kulturális önazonosságának megőrzése céljából.