Minden jel szerint nyoma veszett Nebojsa Pavkovicnak, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökének, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) Koszovóban elkövetett háborús bűntényekkel, a szerbiai igazságszolgáltatás pedig a Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter elleni merényletben való bűnrészességgel vádol; ugyanakkor előkerült egy újabb feltételezett háborús bűnös boszniai szerb tábornok, aki önként feladja magát Hágának

Pavkovicnak kedden vádlottként meg kellett volna jelennie a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróságon, de mivel nem tett eleget az idézésnek, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, és utasította a rendőrséget előállítására. A rendőrség azonban nem találta a nyugalmazott tábornokot lakhelyén, noha ügyvédje a minap azt állította, hogy a tábornok nem bujkál.

Vuk Draskovic ellen 2000. június 15-én követtek el sikertelen merényletet budvai nyaralójában. Nyolcszor lőttek rá, de a politikus - a milosevici ellenzék egykori vezéralakja - csodával határos módon megúszta az akciót. A vádirat szerint a merényletet a szerb állambiztonsági szolgálat emberei követték el, s Slobodan Milosevic akkori jugoszláv államfő utasítására Pavkovic katonai helikoptert bocsátott rendelkezésükre.

Emellett Pavkovic jelenleg a "legproblematikusabb" hágai vádlott, mivel nyíltan dacol a szerb hatóságokkal, nem hajlandó önként feladni magát Hágának, hívei pedig azzal fenyegetőznek, hogy védelmére kelnek, ha a hatóságok megkísérlik letartóztatni. Pavkovicot három másik katona-, illetve rendőrtábornokkal együtt a koszovói válság idején elkövetett háborús bűntényekkel vádolja az NT. A nyugalmazott tábornok súlyos beteg, áttétes rákban szenved.

A szerb kormány közben kedden közleményében erősítette meg a belgrádi média értesülését, miszerint április 1-jén önként Hágába utazik Ljubomir Borovcanin, a boszniai szerb hadsereg nyugalmazott tábornoka, akit a srebrenicai népirtásban való részvétellel, gyilkossággal, üldöztetéssel, erőszakos kitelepítéssel, emberiesség elleni bűntényekkel, a háborús törvények és szokások megsértésével vádol a hágai ügyészség. Borovcanin azért döntött így, mert ezzel tud leginkább segíteni népén, illetve nem akarja, hogy miatta országa nyomásnak legyen kitéve és a nemzetközi közösség túsza legyen - áll a közleményben.

Három hónap leforgása alatt Borovcanin lesz a kilencedik szerb nemzetiségű vádlott, aki önszántából áll a délszláv háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék elé. Ugyanakkor a hágai vádlottak névsorában még így is - Borovcanint leszámítva -13 szökésben lévő feltételezett háborús bűnös neve szerepel, akiknek kiadatását Belgrádtól, illetve Banja Lukától várja a hágai ügyészség.