Spanyol Baszkföld mérsékelt nacionalistái nyertek a vasárnap tartott regionális választásokon, abszolút többséget azonban nem szereztek a helyi parlamentben - derült ki a spanyol tv- és rádióállomások megbízásából elvégzett közvélemény-kutatásokból, amelyek a szavazatukat leadott választók kikérdezése alapján készültek.

Az RTVE spanyol közszolgálati televízió és rádió számára készített felmérés szerint a Juan José Ibarretxe baszk miniszterelnök vezette mérsékelt nacionalista koalíció 30-33 mandátumra számíthat. Az Antena3 televízióban és az Onda Cero rádióban elhangzott adatok szerint a kormányzó koalíció 31-33 képviselői helyhez jut a regionális parlamentben.

A baszk parlament 75 tagú, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és szövetségesei 33 mandátummal bírtak a leköszönő parlamentben. A kisebbségben kormányzó Juan José Ibarretxe az abszolút többség, legalább 38 mandátum, megszerzését tűzte ki célul, hogy annak birtokában ismét tárgyalásokat kezdjen a központi spanyol kormánnyal a Baszkföld számára széles körű autonómiát biztosító, valójában szinte teljes önállóságot előirányzó és az elszakadás jogát is deklaráló "függetlenségi tervéről".

A várakozásoknak megfelelően a radikális nacionalista szavazók tömegesen támogatták a mindössze három éve megalakult baszkföldi kommunista pártot (PCVT-EHAK), amely az előrejelzések szerint akár hét-nyolc képviselőt is delegálhat az újjáalakuló parlamentbe.

A 2003. márciusában Spanyolországban betiltott Batasuna (Egység) párt, amelyet húsz éve a függetlenségpárti baszk baloldal fő erejeként és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezet politikai szárnyaként tartanak nyilván, nem indíthatott jelölteket a választásokon. Híveit azonban arra szólította fel, hogy szavazataikkal a radikálisan nacionalista kommunista pártot támogassa.