Egy jogvédő szervezet szerint vegyi fegyvert alkalmazott egy kisebbség felkelői ellen a burmai rezsim. Az ország délkeleti részén harcoló karen felelők vért hánytak és nem tudtak lábra állni. Az ügyet a brit külügy is vizsgálja.

Vegyi fegyver alkalmazásával vádolja a burmai rezsimet egy emberi jogi szervezet. A Világméretű Keresztény Szolidaritás nevű szervezet szerint az eset az ország délkeleti, Thaifölddel közös határa közelében történt még februárban. A térségben hosszú ideje harcol függetlenségéért a karen nevű népcsoport.

A karen harcosok beszámolói szerint a támadásra a thai határ közelében került sor, alig 16 kilométernyire Mae Hong Son thai várostól. A felkelők azt állítják, hogy a rájuk kilőtt tüzérségi lövedékekből sárga színű pára szivárgott. A közelben állók közül ezután sokan betegnek érezték magukat, vért hánytak, és nem tudtak lábra állni. Egyesek bőrén később hólyagok jöttek ki, míg mások hasmenésben szenvedtek.

Dr. Martin Panter orvos, a Világméretű Keresztény Szolidaritás elnöke azóta a térségbe utazott és több áldozatot megvizsgált. A vizsgálatok után közölte, a tünetek egyértelműen vegyi támadásra utalnak. Az ügyet a brit külügyminisztérium is vizsgálja. Burma egyelőre visszautasítja, hogy kommentálja az ügyet - jelentette a BBC News.

A karenek Burma legjelentősebb kisebbsége. Az ország lakosságának 7 százalékát teszik ki, főként földműveléssel foglalkoznak, de kitűnő harcosokat is adtak a brit gyarmati időkben. Fő törekvésük, hogy függetlenedjenek a burmai kormányzattól. 1948-49-es forradalmuk során komoly sikereket értek el, a burmai vezetés kénytelen volt elismerni a Karenni (később Kajah) államot, de az ellenállás egészen mostanáig tart. A '90-es évek közepén komoly veszteségeket szenvedtek a kiterjedt kormányzati hadműveletek következtében.