Kételyeit hangoztatta csütörtökön Jacques Chirac francia elnök Brüsszelben az EU-bővítés folytatását illetően - derült ki a huszonötök állam- és kormányfőinek kétnapos találkozójára az európai fővárosba érkezett francia küldöttség munkadokumentumából.

Amint az a nyilvánosságra hozott szövegből kiviláglik, Chirac kételyeit fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy érdemes folytatni a bővítést "addig, amíg a szervezetnek nincsenek olyan intézményei, amelyek hatékonyan működtetnék ezt a kibővített uniót".

Chirac emellett javasolta, hogy rendezzenek rendkívüli csúcstalálkozót "az Európai Unió és minden egyes tagország jövőjét érintő" alapvető kérdésekről. Szükség van egy töprengési folyamatra is - mondta -, amelynek során az Európa-tervet össze lehet békíteni az állampolgárokkal.

- Az Európai Unió alapokmánya nem bukhat el a franciák nemjén. A francia döntés önálló és egyértelmű. Ám nem dönthet egyetlen ország egy olyan szerződés sorsáról, amelyet 25 ország dolgozott ki és írt alá - hangoztatta a francia elnök. Chirac egy olyan határozatot szeretne a csúcstalálkozótól, amely figyelembe veszi más országoknak az alkotmánnyal kapcsolatos döntését is.

Az elnök felvetette, hogy az európai politikának jobb válaszokat kell adnia a globalizációtól való félelmekre, az illegális bevándorlásra, és a munkahelyek külföldre telepítésére. Európának hatékonyabban kell védelmeznie kereskedelmi érdekeit, s vezetőinek érthetőbben kell elmagyarázniuk az Európa-projekt lényegét a huszonötök polgárainak - tette hozzá.

Jacques Chirac elismerte, hogy belpolitikai sérelmek vezettek az uniós alkotmányról rendezett május 29-i franciaországi népszavazás kudarcához, megjegyezte ugyanakkor, hogy a referendum egyértelmű felhívás volt Európa részére, hogy "változtassa meg működését".