Meghibásodott egy utasszállító Athén felett

2005.08.24. 20:35

Műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre szerdán Athén nemzetközi repülőterén egy görög utasszállító repülőgép. A gép végül baj nélkül földet ért, százhuszonnégy utassal és hétfős személyzettel a fedélzetén. Az idén már többen haltak meg légi balesetben, mint tavaly egész évben - igaz, tavaly alig volt baleset.

Forrás: EPA

Röviddel felszállása után vissza kellett fordulnia a görög Olympic Airlines légitársaság gépének. A Boeing 737-300-as baj nélkül földet ért délután a görög főváros Elefteriosz Venizelosz repülőterén - közölte a repülőtéri igazgatóság.

A társaság 147-es számú brüsszeli járatának vészjelzése és visszafordulása részleges riadókészültséget váltott ki a reptéren, mentő- és tűzoltóautókat helyeztek készenlétbe a gép landolása előtt. "Végül megállapították, hogy csak kisebb problémáról volt szó" - mondta a légitársaság egy szóvivője. A futóművet szabályozó két rendszer egyike hibásodott meg, de a másik hibátlanul működött - tette hozzá. A gépen 124 utas és hétfős személyzet tartózkodott.

A tavalyinál már most többen haltak meg repülőbalesetben

Az idén már többen vesztették életüket légi balesetekben, mint tavaly egész évben - jelentette szerdán a genfi székhelyű légi baleseteket regisztráló nemzetközi iroda (BAAA), de a szervezet hangsúlyozta azt is, hogy 2005 várhatóan az egyik legkevesebb halálos áldozatokkal járó esztendő lesz.

Január elseje óta a legalább hat utast szállító repülőgépek közül százhúszat ért baleset, és összesen 840-en haltak meg. Tavaly 160 szerencsétlenség 766 ember életét követelte, és emiatt az elmúlt év bizonyult eddig a repülés történetében a legkevesebb ember életét kioltó esztendőnek - jelentette ki Ronan Hubert, a BAAA vezetője. Az idei év nem a polgári repülés fekete esztendeje, még ha a nyári balesetsorozat ezt sugallja is - hangsúlyozta a szakember hozzáfűzve, hogy a repülések biztonsági szintje emelkedik.

A polgári repülés legszomorúbb éve a XX. században 1972 volt, amikor összesen 3200-an vesztették életüket repülőgép-balesetekben - mutatott rá Hubert, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ha figyelembe vesszük a légi forgalom jelentős kibővülését, akkor 2005-ben négyszeresével-ötszörösével kevesebb légi katasztrófa történt eddig, mint 30 éve.

KAPCSOLÓDÓ CIKK