Közepes erősségű földrengés volt csütörtök délután az Alpokban, a francia-olasz-svájci hármas határ térségében. Személyi sérülést csak Franciaországból jelentettek.

Franciaországban egészen Lyonig érezni lehetett a Richter-skála szerinti 4,6 erősségű földlökéseket, amelyek számos kőomlást okoztak a Mont Blanc lejtőin és epicentruma a felső-savoyai Thonon-les-Bains közelében volt - közölte a strasbourgi földrengéstani intézet. A földmozgás egyetlen sérült áldozata egy hegymászónő a felső-savoyai Barberine-ben.

A szomszédos Svájc egész területén észlelték a földrengést, a legerősebben az ország délnyugati részén. A Richter-skála szerinti 4,9 erősségű földrengés epicentruma az Alpokban húzódó Balme-hágónál volt a francia-svájci határon, a franciaországi Chamonix és a svájci Martigny települések között - tájékoztatott a svájci földrentéstani intézet.

Ugyanabban az órában a Richter-skála szerinti 4,1 erősségű földrengés rázta meg az észak-olaszországi Aosta-völgyet is a francia határnál. A földlökések epicentrumát Courmayeur és Plampinceux helyiségek közelében, 6000 méteres mélységben határozták meg - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Hasonló erősségű, a Richter-skála szerinti 4,4 fokozatú földmozgást legutóbb augusztus 22-én mértek az olasz főváros körzetében. A földrengést akkor érezni lehetett Róma történelmi városközpontjában, a külső kerületekben, az olasz fővárostól délnyugatra lévő Fiumicino nemzetközi repülőtéren és a tengerparton is. Az augusztusi földrengésben Anzio városkában meghalt egy nyugdíjas, aki a földlökések miatt leesett egy létráról és halálos fejsérülést szenvedett.