Párizs megvonta a leszállási jogot a kameruni légitársaságtól

2005.09.16. 20:39

A francia légiforgalmi felügyelet (DGAC), súlyos biztonsági hiányosságokra hivatkozva, pénteken megvonta a leszállási engedélyt egy kameruni légitársaság gépeitől.

Az intézkedés a Cameroon Airlinest érinti, amely 96,4 százalékban a kameruni állam, 3,6 százalékban pedig a francia nemzeti légitársaság, az Air France tulajdonában van. A DGAC intézkedésével egyidejűleg az Air France utasítást adott a visszafordulásra egy járatának, amely a kameruni Dualába tartott. Az indoklás szerint nem biztosított a repülőgépek megfelelő műszaki ellátása az afrikai ország repülőterein.

A párizsi közlemény rámutat: a Cameroon Airlines Boeing típusú gépein végzett ellenőrzések azt mutatták, hogy a társaság nem számolta fel teljes mértékben a tavasszal megállapított hiányosságokat. A rakodás, a veszélyes áruk szállítása, az úti okmányok és a gumiabroncsok karbantartása szempontjából a repülőgépek nem felelnek meg a nemzetközi előírásoknak.

A DGAC már tíz nappal ezelőtt "feketelistára" tett egy mozambiki, egy észak-koreai, egy libériai, egy thaiföldi és egy USA-beli légitársaságot, az általuk képviselt biztonsági kockázatok miatt.