A chilei mentőalakulatok felhagytak az Antarktiszon 12 napja jéghasadékba esett két argentin kutató keresésével, viszont újból versenyfutást kezdtek az idővel három chilei katona megmentésére, akik ugyanazon a félszigeten zuhantak egy hasonló szakadékba.

A mentők csütörtöki közlése szerint már semmi remény arra, hogy élve találják meg az argentin biológust és társát, a haditengerészet egy tisztjét, akik két kutatóbázis között hómobillal haladva szeptember 17-én egy 130 méter mély repedésbe zuhantak a Collins-gleccseren.

Szerdán azonban egy chilei katonai őrjárat gépkocsija zuhant egy 40 méter mély repedésbe ugyanazon az antarktiszi félszigeten. A nyolcfős őrjárat öt tagjának sikerült kimenekülnie a gépkocsiból, még mielőtt azt elnyelte volna a mélység, de a hatóságok szerint van esély a mélybe zuhant három katona megmenekülésére is, mivel a jármű belsejében valószínűleg védve vannak és elegendő ruházattal, valamint két-három napra elegendő élelemmel rendelkeznek.

Az Antarktiszon rendkívül nehéz a mentés az állandó fagy, a szeszélyesen változó időjárási feltételek, a rossz látási viszonyok miatt.