Pártjából és a kormány éléről is távozik Saron

2005.11.20. 19:22

Ariel Saron úgy döntött, kilép pártjából, a jobboldali Likudból, és még hétfőn benyújta lemondását a kormányfői posztról. Értesülések szerint az izraeli miniszterelnök új pártot alapít és ennek a színeiben indul jövőre az előrehozott választásokon. Ezzel párhuzamosan az izraeli Munkapárt vasárnap áldását adta a kormánykoalícióból való kilépésre. Az izraeli parlament, a kneszet szerdán szavaz saját maga feloszlatásáról, a választásokat előreláthatólag februárra vagy márciusra tűzik ki.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök úgy döntött, hogy kilép pártjából, a jobboldali Likudból és új pártot alapít - jelentette vasárnap este az izraeli katonai rádió. A rádió szerint Saron, aki egyben a párt vezetője is, a döntést megelőzően maratoni tárgyalásokat folytatott legközelebbi munkatársaival. Az idézett források szerint Saron arra készül, hogy az új párt képviseletében indul majd a tervezett választásokon.

Ugyancsak a rádió közölte: Saron héátfőn hivatalosan is bejelenti, hogy lemond a Likud párt elnöki tisztéről, valamint a  miniszterelnöki posztról, és felkéri az államfőt a parlament feloszlatására.Ebben az esetben 90 napon belül az előre hozott választásokat kellene megtartani, hacsak a parlament nem választ Saron helyére új kormányfőt. Ez azomban nem valószínű. A miniszterelnök hétfőn kérni fogja Móse Kacáv elnököt a parlament feloszlatására is.

A Jerusalem Post című izraeli napilap szerint Saronhoz kormányának több minisztere is csatlakozik - köztük Eluh Olmert miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter. Megfigyelők szerint Saron lépésének hátterében a Gázai övezetből történt kivonulás miatt a Likud részéről őt ért éles bírálatok állnak.

Egy másik izraeli napilap, a Jediót Ahronót szerint Saron döntése jelentős politikai földcsuszamlást okozhat Izraelben. A lap szerint az új párt 28 mandátumra tehet szert az előrehozott választásokon. Ezzel az Izraeli Munkapárt mögött a második legnagyobb frakciót alkothatja majd, míg a Saron nélküli Likudnak mindössze 18 képviselői helyet jósolnak. A lap szerint Saron új pártjához várhatóan csatlakozik az Izraeli Munkapárt volt vezetője, Simon Peresz eddigi miniszterelnök-helyettes is. Őt tíz napja váltottak le meglepetésszerűen a párt éléről.

A Saron által irányított, január óta hivatalban lévő nagykoalíció sorsa már napokkal ezelőtt megpecsételődött. Az újdonsült pártelnök, Amír Perec vezette szociáldemokrata Izraeli Munkapárt ugyanis úgy határozott, hogy kilép a koalíciós kormányból, és ezt a döntést vasárnap a párt vezetősége végérvényesen megerősítette. A testület elsöprő többséggel fogadta el Amir Perec javaslatát, hogy hívják vissza a munkapárti minisztereket a kormányból.

Saron és Perec a múlt hét közepén állapodott meg abban, hogy együttesen törekszenek a parlament feloszlatására és előre hozott választások kiírására. A kneszet szerdán szavaz saját maga feloszlatásáról, a választásokat előreláthatólag februárra vagy márciusra tűzik ki.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK