Nem követett el törvénysértést prágai lakásának megvásárlásakor Stanislav Gross, volt cseh miniszterelnök, aki idén tavasszal az emiatt kirobbant botrány következtében végül is távozni kényszerült tisztségéből - jelentette be hétfőn a prágai ügyészség azzal, hogy az ügyet ezzel lezárta.

Stanislav Gross 1999-ben még belügyminiszterként vett ötmillió koronáért (mai árfolyamon kb. 45 millió forint) egy lakást Prágában. A Mladá Fronta Dnes című napilap januárban felhívta a figyelmet arra, hogy Grossnak az adott időben nem lehetett törvényesen ennyi pénze. A kormányfő ugyan mindvégig határozottan tagadta, hogy törvénysértést követett volna el, de azt nem tudta egyértelműen megmagyarázni, hogy honnan szerezte a pénzt. Miután felesége vállalkozásai is kételyeket ébresztettek a közvéleményben, az ellenzék és a médiakampány nyomására Gross lemondott, s helyette Jirí Paroubek került a kormányfői bársonyszékbe.

A volt miniszterelnök ellen a rendőrséghez öt feljelentés érkezett, s ezeket vizsgálták ki a hatóságok. A vizsgálatok most azzal zárultak, hogy a miniszterelnök nem sértett törvényt.

A volt politikus, aki a kilencvenes évek folyamán jogi diplomát szerzett, most ügyvédbojtárként dolgozik egy neves prágai ügyvédi irodában. Gross nem titkolja, hogy egy idő után szeretne visszatérni a politikába. A Cseh Szociáldemokrata Párt, amelynek elnöke és vezető politikusa volt hosszú időn keresztül, ma is azt állítja, hogy a 35 éves politikus egyes vállalkozói körök és az ellenzéki politikusok összeesküvésének az áldozata.