A terrorizmus és a szegénység ellen emelte fel szavát hagyományos karácsonyi békeüzenetében XVI. Benedek pápa, aki vasárnap a vatikánvárosi Szent Péter téren harminckét nyelven - így magyarul is - osztott áldást több tízezernyi hívő előtt.

A borús, esős idő ellenére több tízezernyi hívő elment karácsony első napján meghallgatni a katolikus egyházfő hagyományos ünnepi békeüzenetét, a Szent Péter teret valóságos esernyőerdő borította. 

XVI. Benedek pápa vasárnap délben a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről mondta el karácsonyi köszöntőjét, majd a városra és a világra adott Urbi et Orbi, a városnak és a világnak szóló áldását. Az egyházi eseményt 68 ország 111 tv-csatornája közvetítette a pápai tömegkommunikációs tanács adatai szerint, XVI. Benedek pápa első éjféli szentmiséjét pedig élő adásban a világ 74 országából 122 tévécsatorna sugározta. A karácsonyi pápai szertartásokat közvetítő országok között volt Dél-Korea, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Izrael, Jordánia, Srí Lanka, Szenegál, Törökország és Tunézia is.

Joseph Ratzinger - aki először mondott karácsonyi köszöntőt és Urbi et Orbi áldást áprilisi trónra lépését követően - elődje, Karol Wojtyla szellemében a béke megszilárdítására szólította fel a világot. Külön említette az afrikai kontinens válságait, a testvérgyilkos harc
beszüntetésére, a fejlődés és a biztonság feltételeinek megszilárdítására kérte az embereket, egyebek között a humanitárius katasztrófa sújtotta Darfúrban és Közép-Afrika más vidékein.

Latin-Amerika népeit is békére és egyetértésre hívta fel. Úgy fogalmazott, hogy a Szentföldön, Libanonban és Irakban is a reménység jelei mutatkoznak, de ezen folyamatokat meg kell erősíteni, a lojalitás és a bölcsesség által sugallt magatartással. A katolikus egyházfő végül síkraszállt a Korea-közi, illetve az ázsiai országok közötti párbeszédért.

XIV. Benedek az emberiség egységessé válását szorgalmazta a harmadik évezredben olyan kihívások leküzdéséért, mint a terrorista fenyegetés, a megalázó szegénység, a fegyverek elterjedése, a járványok, illetve a környezetszennyezés. Arról is beszélt, hogy a
modern embernek új világrendet kell építenie, amely az igazságos etikai és gazdasági kapcsolatokon alapul.