Két halott a karikatúra-tüntetésekben

Vágólapra másolva!
Már halottjai is vannak a Mohamed-karikatúrák elleni muzulmán tiltakozásoknak. Afganisztánban ketten haltak meg, amikor a rendőrök tüntetők közé lőttek.
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt Afganisztánban a tüntetés alatt, miközben egy, a Mohamedes karikatúrák miatt szerevezett megmoduláson vetek részt. Az ország keleti részében fekvő Mihtarlamban, rendőrök lőttek a tüntetők közé, ekkor vesztette életét két ember.

Afganisztánban országszerte szerveztek tiltakozásokat, a tüntetők rendre halált kiáltanak Dániára és Franciaországra, és a két állam polgárainak azonnali kiutasítását követelik. Kabulban több százan gyűltek össze a dán képviselet előtt hétfőn - írja a BBC News.

Az először tavaly szeptemberben, egy dán lapban megjelent, majd számos más európai újságban is leközölt gúnyrajzok miatt sok tüntetést szerveztek világszerte, amelyek rendre erőszakba torkollottak, haláleset azonban - eddig - nem történt.

A felháborodott muszlim hívők a hétvégén Damaszkuszban és Bejrútban is felgyújtották a dán nagykövetséget. Indonézia második legnagyobb városában, Surabajában hétfőn kövekkel dobálták meg a dán konzulátust.

Kasmír indiai részén általános sztrájkot hirdettek, Malajziában egy szerkesztő lemondott, akinek lapja ugyancsak lehozott egy ilyen rajzot.

Míg a muszlimok vallásuk és prófétájuk meggyalázása miatt háborognak, a nyugatiak rendre a sajtószabadság elleni támadásnak tekintik a tiltakozásokat.