A Sakkjátékos és az Egek ura

Vágólapra másolva!
Az egykor nagyhatalmú Cali drogkartell végéről beszélnek az amerikai hatóságok, miután vezetőjének unokaöccse beleegyezett, hogy feltáró vallomást tesz. Egy drogkartell felszámolása ugyanakkor nem oldja meg az USA drogproblémáit, a busás haszonnal kecsegtető üzletből sokan remélnek meggazdagodást, úgyhogy a Cali helyére is bármikor mások léphetnek. Ismerje meg a közelmúlt legbefolyásosabb közép- és dél-amerikai dorgcsempész-szervezeteit!
Vágólapra másolva!

Vallomást tesz az amerikai hatóságoknak az egykor leghatalmasabbnak tartott kolumbiai drogkartell vezetőjének fia, William Rodriguez Abadia. Apja, Miguel Rodriguez Orejuela volt a Cali-kartell egyik vezetője, nagybátyja, Gilberto pedig a bűnszervezet legfőbb feje és alapítója. A 40 éves Rodriguez Abadia januárban adta meg magát az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) embereinek Panamában, és múlt hét szerdán egyezett bele, hogy együttműködik a hatóságokkal.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy apja és nagybátyja - a csak "El Ajedrecista" (a "Sakkjátékos") néven emlegetett Gilberto - 1995-ben történt kolumbiai bebörtönzése után, ő vette át kartell vezetését. Rodriguez Abadia, a jelentések szerint annak fejében egyezett bele az együttműködésbe, hogy legfeljebb 22 éves börtönre ítélik drogcsempészés miatt. Ezen kívül elkobozzák, körülbelül 300 millió dollárosra (több mint 65 milliárd forintosra) becsült vagyonát is.

A hatóságok szerint az alku, az egykor a kolumbiai kokainkivitel 80 százalékát ellenőrző Cali-kartell végének a kezdetét jelenti. Csakhogy a Cali-kartellen kívül még számos kisebb-nagyobb bűnszervezet foglalkozik drogcsempészettel. A sokmilliárd dolláros forgalommal és sok százmilliós bevétellel kecsegtető üzlet vonzásának sokan nem tudnak ellenállni. Az [origo] összeállításából megismerheti az utóbbi évtizedek legbefolyásosabb közép- és dél-amerikai drogkartelljeit.