Heteken belül fizetésképtelen lehet a Hamász-kormány

Vágólapra másolva!
Az USA, Izrael és legutóbb az EU is megvonta támogatását a Hamász vezette palesztin kormányzattól, komoly gazdasági problémákat okozva ezzel. Az új kormány eleve 1,2 milliárd dolláros hiánnyal vette át a költségvetést a Fatahtól, és ha nem jut hozzá a segélyekhez, rövid időn belül fizetésképtelenné válhat - írja a Times. A palesztin pénzügyminiszter szerint ez komoly biztonsági kockázatot jelent.
Vágólapra másolva!

Az alig egy hónapja még izraeli börtönben csücsülő és a kihallgatások és a börtönkoszt hatására testsúlyából 40 kilogrammot leadó Omar Abdel-Razik új palesztin pénzügyminiszternek jól jön, hogy hozzászokott a szerény étrendhez és a megszorításokhoz - írja róla a brit Times.

A kinevezése előtt két hete szabadult Abdel-Razik az elmúlt két hetet a palesztin hatóság gazdasági helyzetének feltérképezésével töltötte, és munkatársaival kiderítették, a nemzetközi segélyek megvonásával amúgy is sújtott Hamász-kormányzat 1,2 milliárd dolláros tartozást örökölt Fatah vezette elődjétől. Ebben egyaránt vannak banktartozások és a szolgáltatóknak kifizetetlen számlák, illetve kifizetetlen bérek az alkalmazottaknak. Csütörtökön ráadásul 10 millió dollárt kell kifizetniük a Dor izraeli gázszolgáltatónak, és tíznapos késésben van a hatóság 160 ezer alkalmazottjának bére is.

"A kormányzatnak már az előtt elfogyott a pénze, hogy a Hamász hatalomra került volna. Most a gondok egyre nagyobbak lesznek az adományozó országok és Izrael hozzáállása miatt" - mondta a Timesnak. Az új kormánynak csak hetei vannak hátra, ha nem lesz képes előteremteni a forrásokat a havi 120 millió dolláros hiány fedezésére.

Razik szerint azonban, ha emiatt összeomlik a demokratikusan megválasztott kormány, az olyan káoszt okoz, ami "az egész térség stabilitására hatással lesz. Biztos vagyok benne. Nem azt mondom, hogy kormányként ebbe az irányba akarjuk vinni a dolgokat, de az éhezés, a gazdasági problémák és a ki nem fizetett bérek talán még hevesebb ellenálló akciókat és biztonsági kockázatot hozhatnak."

"És ezzel a helyzettel a környező országok polgárai sem lesznek elégedettek. Nem hiszem, hogy a világ érdekét szolgálná ennek a kormánynak az ellehetetlenítése. Ez, én úgy gondolom, egy újabb Szomáliához vezetne, és nem hiszem, hogy ez akarják" - idézte a Times a politikust. Mint közölte, bármilyen segítséget elfogadnak - akár Irántól is -, "egészen addig, amíg nem kötik azt feltételekhez".

A Hamász-kormányzattól a közelmúltban az USA, az EU és Izrael is megvonta a támogatást, arra hivatkozva, hogy nem tett le az erőszakról és nem akarja elismerni Izrael létét. Ezzel összesen közel másfél milliárd dollár éves bevételtől esik el a Palesztin Hatóság. Az adóbevételekből, illetve néhány arab országból körülbelül 415 millió dollár jön össze, ehhez képest a kiadások elérik a 3,2 milliárd dollárt.