Vágólapra másolva!
Fejetlenségről és a hatóságok kapkodásáról számolt be az a magyar turista, aki családjával együtt szemtanúja volt a dahabi hármas robbantásnak. Az átélt élmények hatására nyaralását azonnal megszakító Tuba József ötször járt már Egyiptomban, de "többet nem megyünk, az is biztos" - mondja. A hétfői pokolgépes merényletnek hivatalosan 18 áldozata volt, egy magyar nő meghalt, férje súlyosan megsebesült.
Vágólapra másolva!

"Iszonyatos kavalkád volt" - mondta az [origo]-nak Tuba József, aki családjával együtt szemtanúja volt a dahabi robbantásoknak. A 40 fős társasággal a helyi búvárközpontban üdülő férfi feleségével, hatéves fiával és egyéves kislányával percekkel azelőtt lépett ki szállodája kapuján, hogy onnan alig ötven méterre működésbe lépett az első pokolgép. Mint elmondta, az első két robbanástól 100-150, a harmadiktól 350 méternyire lehettek. A másodikat és a harmadikat látták is.

Épp sétáltak az öbölben, amikor felrobbant az első pokolgép, amit iszonyatos csend követett, ami a második robbanás után még nagyobb lett, majd a harmadik detonáció után "megbolondult minden". "Rémálom, háborús valami" - jellemezte a helyzetet Tuba József, aki a családjával együtt szaladni kezdett a robbanások helyszínétől távolabb, miközben kislánya sírni, fia pedig sikítani kezdett ijedtében. Menekülés közben szembefutottak velük a kiáltozó helyiek, végül pár méter után beugrottak egy betonfal mögé, amely a parti sétány és a tenger között húzódott. Negyedórát-húsz percet töltöttek a fal mögött ülve, mire elő mertek jönni.

"A halottakat meg csak félrelökték"

Mint elmondta, ők voltak a robbanás helyszínéhez legközelebb a merényleteket túlélő magyarok közül. Látásból ismerte azt a házaspárt is, akik közül a nő életét vesztette, a férfit pedig súlyos égési sérülésekkel kezelik a kairói katonai kórházban. A házaspár a Hiltonban lakott Dahab központjában, és éppen vásárolgattak a merénylet idején - mondta.

Tuba József szerint a helyi hatóságok körében fejetlenséget okozott a merénylet, amit jól jellemez, hogy a búvárközpontból mikrobuszokon visszatérő társaikat kiszállították a járművekből a település határában lévő rendőrségi ellenőrző pontnál, és a helyükre a merényletben megsérült, odáig pickupokon szállított, kezüket, lábukat vesztett vagy vérző fejű sérülteket ültették, "a halottakat meg csak félrelökték".

"Egyiptom katonaállam, rendőrállam" - mondja a férfi, aki szerint mindenki tudja, hogy aki helyi és kockás ingben jár, "az titkosrendőr, és vannak a fekete ruhás és a fehér ruhás rendőrök", ezek, elmondása szerint, mindannyian csak "szaladgáltak ide-oda" a merényletek után. A férfi szerint ráadásul Dahabban csak két mentőautó van, és azok sem olyanok, amelyekben akár csak "egy algopyrininjekciót is beadathatnék magamnak". Az is jellemző volt, hogy egy, a tengerbe esett holttestet csak másnap reggel találtak meg, és még akkor is szedtek össze emberi testrészeket a robbantások helyszíneinek közelében.

"Átéltük ezt a tragédiát"

A férfi és családja az átélt élmények hatására félbehagyta a nyaralást - péntekig maradtak volna -, és szerdán hazautaztak - sikerült feljutniuk egy másik utazási iroda chartergépére Sarm-es-Sejkben. Annak a negyvenfős baráti társaságnak a többi tagja, amelyhez ők is tartoztak, azonban maradt. Tuba József megérti őket: nem élték át azt, amit ők, "átéltük ezt a tragédiát". Fia például azóta is csak arról beszél, hogy miért így robbant, és miért volt minden csupa vér.

Mint mondja, délben még ott vásárolgattak és nézelődtek azoknál az ékszerboltoknál, ahol a második és a harmadik detonáció is történt. A férfi több helyit ismer, akik közül sokaknak sérült meg vagy vesztette életét hozzátartozója, ismerőse. Az első robbantásban, amely az Al-Capona étterem mellett történt, meghalt az étterem tulajdonosa - két gyereket hagyva hátra. Másnap, amikor elbeszélgetett a helyiekkel, többen - Kairóból kitelepült kereskedők - arra számítottak, hogy 3-4 hónapig pangás lesz, közülük egyesek visszatérésüket tervezgették a fővárosba. Magát a merényletet ugyanakkor nem értékelték.

Tuba József amúgy rutinos utazó, Egyiptomban is ötödször járt már, de "többet nem megyünk, az is biztos" - mondta az [origo]-nak. Utazni fognak - nyáron Horvátország és Olaszország az úti cél -, de a Közel-Keletet és Egyiptomot messze elkerülik.