Embercsempészetet lepleztek le Hollandiában

Vágólapra másolva!
Huszonhét illegális bevándorlóra, köztük tizenöt kínaira bukkant a holland parti őrség csütörtökre virradóra egy Nagy-Britanniába tartó holland teherautóban - jelentette a holland NOS televízió.
Vágólapra másolva!

A törvénytelenül közlekedők paradicsomos rekeszek közt rejtőztek, és egy rutinellenőrzés során buktak le. A hatóságok a 42 éves holland sofőrrel együtt őrizetbe vették őket, utóbbit embercsempészéssel gyanúsítják. Nem derült ki, honnan érkeztek a bevándorlók. A teherautó az ellenőrzés után kompra szállt volna, hogy Nagy-Britanniába hajózzon. Az engedély nélküli bevándorlók közt irakiak és indiaiak is vannak.

Az eset tragikus emlékeket ébreszt Hollandiában, mert hat évvel ezelőtt ugyancsak onnan Doverbe hajózott az a teherautó, amelyen 58 illegális kínai bevándorló megfulladt. A végzetes eset nyomán mindazonáltal sikerült egy szélesebb csempészhálózatot felszámolni, és megszigorították a ellenőrzést, sőt a területen folytatott nemzetközi együttműködést is. A hálózat tagjait jelentős börtönbüntetésre ítélték, a főbűnösnek minősített holland sofőr például 14 éves büntetést kapott.

Egyelőre nem tudni, hogy a mostani eset egyedülálló kísérlet-e, vagy része egy nagyobb embercsempész-hálózat tevékenységének.