Venezuela Szuhojra cserélné F-16-osait

Vágólapra másolva!
Venezuela orosz harci repülőgépek beszerzéséről szeretne tárgyalni Moszkvával, miután az Egyesült Államok a továbbiakban nem ad alkatrészeket az ország légierejében szolgáló amerikai gyártmányú F-16-osokhoz.
Vágólapra másolva!

Washington fegyvereladási embargó alá vonta a héten a dél-amerikai országot, amellyel súlyos politikai vitái vannak. Venezuela moszkvai nagykövete pénteken bejelentette, hogy Hugo Chávez elnök a következő hónapokban Oroszországba készül. - Az elnök Moszkvába szeretne látogatni. A választ várjuk az orosz féltől - mondta a nagykövet. Venezuelai pilóták már korábban kipróbálták az orosz Szu-27-es és Szu-30-as vadászgépeket. Egyszerűen beléjük szerettek - mondta el a diplomata.

Ha a repülőgép-vásárlási üzlet létrejön, az rövid időn belül a harmadik nagyobb orosz-venezuelai fegyvereladási üzlethez vezet. Caracas 100 ezer Kalasnyikov típusú géppisztolyt vesz, és a múlt hónapban jelentette be a hadsereg egyik parancsnoka, hogy háromtucatnyi orosz harci helikopter megvásárlását tervezik.

A Venezuelában jelenleg használt amerikai vadászgépek sorsáról még nem döntöttek, de az ország alelnöke szerint annak adják el őket, akinek akarják. Az amerikai külügyminisztérium viszont figyelmeztetett, hogy a vásárlási szerződés kikötései miatt Venezuela csak amerikai engedéllyel adhatja tovább a gépeket, s az illetékesek szerint egy ilyen engedély kiadásának igen kicsi valószínűsége.

A venezuelai alelnök erre válaszul kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak sincs joga megtagadni az alkatrészek eladását, mivel szerződés és megállapodás van róluk.