Bocsánatot kért az USA a mufti elfogásáért

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kértek, és szabadon engedték az Irakban állomásozó amerikai erők szombaton azt a szunnita vallási elöljárót, akinek letartóztatása tüntetéseket váltott ki Tikrítben - közölték iraki biztonsági forrásból.
Vágólapra másolva!
Bush szerint Irak fordulóponthoz érkezett/nagyvilag/20060501bush.html

Dzsamal Abdel Rahman al-Dabban sejket, a helyi szunnita közösség muftiját két fiával együtt kora reggel vették őrizetbe az amerikai katonák, miután helikopterek támogatásával megrohamozták a házát. Lefogásának okait nem közölték a helyi hatóságokkal. Az akció hírére összesereglett tüntetők Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak és követelték a mufti szabadon bocsátását. A Tikrít székhelyű Szalaheddin tartomány kormányzója pedig - ugyancsak tiltakozásul a mufti elhurcolása ellen - a helyi közhivatalok három napos bezárását
rendelte el.

Dabban sejket az iraki szunniták egyik legbefolyásosabb vallási vezetőjének tekintik. Tikrít a szunnita Szaddám Huszein volt diktátor szülővárosa. Az amerikai erők néhány órával később szabadon engedték a muftit és két fiát, s bocsánatot kértek a vallási elöljárótól. A rajtaütést azzal magyarázták, hogy téves hírszerzési értesülések alapján adtak utasítást az akcióra - közölte a tikríti amerikai-iraki koordinációs központ tisztségviselője.

Közben újabb veszteségről számolt be szombaton az Irakot megszálló amerikai hadsereg. Egy amerikai katona pénteken Bagdad központjában halt meg egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanása nyomán. Ezzel 2518-ra emelkedett a 2003-as invázió kezdete óta Irakban elesettek száma.

Ugyancsak út menti robbanószerkezet lépett működésbe szombaton Bagdad egyik északi, síiták lakta kerületében egy rendőrjárőr útjában. A detonációban két rendőr meghalt, hárman megsebesültek. Hasonló halálos merényletet követtek el Kirkukban is, ahol egy robbanószerkezet egy helyi titkos szolgálati vezető gépkocsija alatt robbant fel. A parancsnok és két testőre életét vesztette.