Bush engedélyezi az USA atomenergetikai együttműködését Oroszországgal

Vágólapra másolva!
Amerikai lapjelentés szerint George Bush elnök úgy döntött, hogy engedélyezi az Egyesült Államok átfogó polgári atomenergetikai együttműködését Oroszországgal. Ha létrejön az együttműködés, az Egyesült Államok fizetség ellenében Oroszországba szállíthatja nukleáris hulladékát.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post úgy tudja, hogy a jövő szombaton jelentik be hivatalosan ezt a döntést, közvetlenül azelőtt, hogy Bush találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel a hét legfejlettebb ipari hatalmat és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának (G8) szentpétervári csúcsértekezletén.

Ha helytálló a névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozó szombati lapjelentés, ez a döntés fordulatot jelent a két állam viszonyában, amelyet évtizedeken át a nukleáris szembenállás jellemzett, nem pedig a partnerség az atomenergia hasznosításában. Bill Clinton demokrata párti elnök kormánya nem volt hajlandó ilyen együttműködésre, és korábban maga Bush is berzenkedett tőle.

A jelentés szerint most egyebek között azért döntött mégis a kooperáció mellett, hogy jobb együttműködésre serkentse Moszkvát az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi válságban. Oroszország jelenleg ellenzi azt az amerikai törekvést, hogy nemzetközi szankciókat vezessenek be Irán ellen, ha nem hagy fel urándúsító tevékenységével. Ugyanakkor Moszkva is igyekezett nyomást gyakorolni Teheránra az iráni nukleáris ambíciók megfékezése érdekében, s a washingtoni lap szerint ezt is méltányolni kívánja Bush kormánya.

Az előirányzott együttműködés részeként az Egyesült Államok nukleáris hulladék tonnáit szállítja majd Oroszországba, s Moszkva mintegy 20 milliárd dolláros bevételre tesz szert ezek elhelyezésével - írta az amerikai napilap.