Őrizetbe vették az al-Dzsazíra két munkatársát Izraelben

Vágólapra másolva!
Az izraeli rendőrség őrizetbe vette és kihallgatta az al-Dzsazíra arab műholdas televízió két munkatársát hétfőn az adó beszámolója szerint. A hatóságok azzal vádolják őket, hogy felvételeikkel a Hezbollahnak segítenek rakétatámadásaihoz újabb célpontok kiválasztásában.
Vágólapra másolva!

A katari székhelyű tévéadó szerint Valíd al-Omari jeruzsálemi szerkesztőségvezetőt és egy másik újságírót, Iljász Karramot magyarázat nélkül fogták el. Omarit két napon belül másodszor hallgatták ki. Először vasárnap éjszaka Haifában vették őrizetbe, és órákkal később szabadon engedték. Másodszor Haifától északra, a libanoni határ közelében, az izraeli hadsereg és a Hezbollah-gerillák közötti harcok helyszínén fogták el Omarit, akit néhány órás kihallgatás után, hétfő délután óvadék ellenében ismét szabadon engedtek.

Miki Rozenfeld izraeli rendőrségi szóvivő az első letartóztatás után azt mondta, hogy Omarit - és két további munkatársát - amiatt hallgatták ki, mert felvételeket készítettek a Haifát ért rakétatámadásról. A helyi média és az izraeli hatóságok azzal vádolták az arab televíziót, hogy biztonsági szempontból érzékeny helyszíneken készítettek felvételeket, amelyeket a Hezbollah újabb célpontok kiszemelésére használhat fel.

Az al-Dzsazíra ezt tagadta, és egy közleményben annak az álláspontjuknak adtak hangot, hogy az izraeli rendőrség szándékosan hátráltatja a munkájukat Észak-Izraelben.