Szíria libanoni visszaszivárgásától tart Bush

Vágólapra másolva!
Miközben tovább folyik az izraeli légi offenzíva és küszöbön áll a szárazföldi hadműveletek megindítása is Libanonban, a nyugati államok megpróbálnak megoldásokat javasolni a válság rendezésére. Szerdán a térségbe utazik közvetíteni Javier Solana, az EU külügyi főképviselője, Franciaország pedig a harcok lezárását előíró határozati javaslatot kezdeményezett az ENSZ BT-ben. Az amerikai elnök Szíria libanoni visszaszivárgására figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalig legalább 237 ember - javarészt civil - vesztette életét Libanonban és 25 Izraelben a múlt héten indult hadműveletek következtében. A két katonája elrablása, és nyolc másik meggyilkolása miatt Libanon ellen indított izraeli csapások már a nyolcadik napja folynak. Szerda hajnalban az izraeli légierő egyéb célpontok mellett újra Dél-Bejrútot támadta, illetve szárazföldi akciókat is végrehajtottak a dél-libanoni határ közelében a Hezbollah állásai ellen. A hadsereg nem zárta ki egy későbbi, nagyobb szárazföldi offenzíva lehetőségét sem. Bejrút déli része felett alacsonyan szálló izraeli helikopterek is megjelentek, megfigyelők szerint légi deszantosok bevetése várható.

Szerdára virradóra légi csapások érték a szétbombázott Dél-Bejrút mellett a repülőtér közelében fekvő Csuvejfatot, ahol több gyár is található, valamint Hadatot, egy főleg keresztények által lakott, Bejrúttól keletre eső várost is, amely közel van a baabdei elnöki palotához - jelentette a libanoni televízió. Izraeli gépek támadtak egy teherautó konvojt is Hadat közelében. Válaszul az izraeli csapásokra, a Hezbollah ismét észak-izraeli területeket lőtt. Áldozatokról még nem érkeztek jelentések, egy izraeli katonai illetékes szerint a konfliktus kezdete óta több mint 700 Hezbollah-rakéta csapódott be izraeli területen.

Szír visszaszivárgás, iráni figyelemelterelés

Miközben tovább folyik a légi offenzíva, George Bush amerikai elnök közölte, "úgy tűnik számomra, hogy Szíria megpróbál visszatérni Libanonba". "Fennáll a gyanú, hogy a Hezbollah (Izrael elleni) támadásai által teremtett bizonytalanság arra ösztönözhet többeket Libanonban, hogy visszahívják Szíriát az országba" - mondta. Bush egyértelműen a Hezbollahra hárította a felelősséget a közel-keleti erőszak kiújulásáért. Szíria 28 évig tartó katonai jelenlét után tavaly vonult ki Libanonból.

A BBC tudósítója szerint Bush megjegyzései azt jelzik, hogy az USA megpróbálja elterelni a nemzetközi figyelmet és dühöt az izraeli akciókról, és Szíria, illetve a Hezbollah tevékenységét előtérbe állítani. Izrael ugyanakkor iráni beavatkozást gyanít katonái elrablása mögött. Ehud Olmert kormányfő szerint Irán célja az volt ezzel, hogy elterelje a G8 csúcstalálkozó figyelmét nukleáris programjáról.

Békéltetés közvetítéssel és határozattal

A válság rendezését igyekszik elérni Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője, aki közvetíteni próbál a felek között. Szerdán az izraeli vezetőkkel tárgyal, majd várhatóan Egyiptomot és a palesztin területeket is felkeresi. Solana vasárnap és hétfőn Bejrútban tett villámlátogatást, akkori közvetítési kísérlete sikertelen volt. A térségbe készülődik Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, ám indulásának ideje még ismeretlen.

Fotó: EPA
Fotó: EPA

Franciaország eközben azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el új határozatot, amely tartós közel-keleti tűzszünetre, az elhurcolt izraeli katonák szabadon engedésére és az összes libanoni milícia lefegyverzésére szólítana fel. Jean-Marc de la Sabliere, Franciaország ENSZ-nagykövete szerint a 15 tagú BT-nek már a héten meg kellene kezdenie a munkát a határozat kidolgozására. Javaslatai között szerepel, hogy a BT támogatna egy "megerősített nemzetközi biztonsági és ellenőrző jelenlétet" a térségben.

Kétséges azonban, hogy a francia terv sikeres lesz-e, hiszen az Egyesült Államok és Izrael is jelezte korábban, nem tartja jó ötletnek a tűzszünetet. Az USA ráadásul megvétózott már egy Izraelt figyelmeztetú határozatot is, amit a gázai fellépés miatt terjesztettek a BT elé.

Az ENSZ és a nyugati hatalmak nemzetközi erő kiküldését javasolták. Ez az erő nagyobb és jobban felfegyverzett lenne, mint az ENSZ jelenlegi átmeneti libanoni erői (UNIFIL), amelyek a dél-libanoni határt figyelik.

[origo]/MTI