Az SS-ben szolgált a Nobel-díjas író

Vágólapra másolva!
A Waffen SS tagja volt a második világháború idején Günther Grass. A Nobel-díjas író ezt egy interjúban ismerte be, amelyet háborús emlékiratainak közeledő kiadása alkalmából adott egy német lapnak.
Vágólapra másolva!

Günter Grass beismerte, hogy a második világháború idején a Waffen SS-ben szolgált. A Nobel-díjas német író erről egy német lapnak beszélt, háborús emlékiratai kiadásával kapcsolatban. Mint elmondta, 17 évesen sorozták be az SS egyik harckocsizó hadosztályába, és Drezdában állomásozott. Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy Grass katonaként szolgát a világháborúban, a harcokban megsebesült, és a szövetségesek fogságába esett.

Az író szerint hallgatása az ügyben egyre jobban "ránehezedett". "Az, hogy hosszú éveken keresztül hallgattam erről, az egyik fő oka, hogy megírtam ezt a könyvet" (a Hagymahámozást) - mondta Frankfurter Allgemeine Zeitungnak - "De végül csak ki kellett derülnie". Grass szerint annak idején nem érezte szégyellnivalónak SS-tagságát, ám később "égetette a szégyenérzet".

"Számomra... a Waffen SS egyáltalán nem volt rémes, mint inkább egy elitegység, amelyet olyan helyekre küldtek, ahol nagyon forró volt a helyzet, és amelyről azt mondogatták, hogy a legnagyobb veszteségeket szenvedte el" - mondta.

Grass háborús múltjáról ugyanakkor ezúttal sem árult el túl sokat. Annyit tudni, hogy azután került az SS Frundsberg páncélos hadosztályba, miután nem sikerült bejutnia a tengeralattjárózókhoz. Az író háborús emlékiratai várhatóan szeptemberben jelennek meg.

A Waffen SS az eredetileg Adolf Hitler testőrségét nyújtó, de utóbb egymillió fős erővé duzzadt SS támadó részlege volt, 38 hadosztállyal.