Az örmények miatt nem kér a franciákból a török sereg

Vágólapra másolva!
Befagyasztotta katonai kapcsolatait Franciaországgal Törökország. Ezt szerdán jelentette be a török szárazföldi erők parancsnoka. A döntés oka az a francia törvénytervezet, amely büntetné az örmény népirtás tagadását.
Vágólapra másolva!

Törökország befagyasztotta katonai kapcsolatait Franciaországgal tiltakozásul amiatt, hogy az örmény népirtás tagadását büntető törvénytervezetet szavazott meg a francia nemzetgyűlés. Ilker Basbug tábornok, a török hadsereg szárazföldi erejének parancsnoka szerdán jelentette be, hogy felfüggesztették a katonai kapcsolatokat, és törölték a magas rangú látogatásokat. A tábornok azt nem közölte, hogy a "felfüggesztés" vonatkozik-e a francia cégekre is katonai tenderek esetében.

A francia külügyminisztérium nem kommentálta a bejelentést, amelyet a tábornok az Észak-ciprusi Török Köztársaság létrehozásának 23. évfordulója alkalmából rendezett ankarai fogadáson tett.

A francia nemzetgyűlés október 12-én hagyta jóvá a törvénytervezetet, amely dühös tiltakozásokat és kereskedelmi bojkottal való fenyegetőzést váltott ki Törökországból. A tervezetből azonban feltehetően nem lesz törvény, mert a szenátus és Jacques Chirac államfő sem támogatja. A török vezetők megítélése szerint viszont a nemzetgyűlés döntése károsítani fogja a kétoldalú kapcsolatokat.

A francia törvényhozás már öt éve törvényben népirtásnak minősítette az örmények üldözését, és másfél millió örmény megölését az oszmán birodalomban 1915 és 1917 között. Az új jogszabály egy évig terjedő börtönnel és 45 ezer euróig terjedő pénzbírsággal büntetné a népirtás tagadóit. Törökországban nem ismerik el, hogy népirtás történt, a hivatalos álláspont szerint a széthulló oszmán birodalomban az örmények felkelése nyomán kialakult összecsapásoknak egyaránt voltak örmény és török áldozatai.