Kergemarhakórban halt meg egy holland fiú

Vágólapra másolva!
Meghalt Hollandiában egy tizenhat éves fiú, aki a kergemarhakór (BSE) emberi változatával fertőződött meg, ő már a betegség második áldozata az országban - közölték helyi hatóságok csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A holland egészségügyi és környezetvédelmi intézet szóvivője csak annyit közölt a halálesetről, hogy az két héttel ezelőtt történt, de nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a bejelentéssel miért vártak ilyen sokáig. Az újabb áldozatban még júniusban fedezték fel a kór emberre is veszélyes változatát, amelyet nagy valószínűséggel fertőzött húskészítmény fogyasztása idézett elő.

Tavaly májusában egy 26 éves nő volt az első holland, aki a Creutzfeld-Jakob szindróma új változatában halt meg. A betegség a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, és nagy valószínűséggel BSE-vel fertőzött marhahús vagy fertőzött marhából származó készítmények fogyasztásával terjed.

Ez idáig több mint 150 esetet regisztráltak világszerte, ezek közül a legtöbb fertőzöttet Nagy-Britanniából jelentették, de többször bukkant fel a betegség Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

Az első kergemarhakóros esetet Nagy-Britanniában észlelték, ahol emiatt több millió szarvasmarhát pusztítottak el.