Nincs változás az ukrán külügy élén

Vágólapra másolva!
Viktor Juscsenko ukrán elnök keddi rendelete értelmében hivatalban marad a parlament által menesztett Borisz Taraszjuk külügyminiszter. A Taraszjukot menesztő Viktor Janukovics kormányfő jelenleg Washingtonban tárgyal.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-barát ukrajnai külpolitika megtestesítőjeként ismert politikust, Juscsenko elnök szövetségesét a Viktor Janukovics kormányfőt támogató parlamenti többség menesztette a múlt héten, csakúgy, mint a Juscsenko hatalomra kerülését elősegítő 2004. évi "narancsszínű forradalomban" jelentős szerepet játszott Jurij Lucenko belügyminisztert.

Az egysoros elnöki rendelet szerint az ukrán alkotmány 106. cikke értelmében Taraszjuk "továbbra is ellátja feladatait". A rendelkezés értelmében az elnök joga Ukrajna külpolitikájának meghatározása és megvalósítása.

Juscsenko Ukrajna nyugati integrációját támogatja, beleértve a távlati NATO- és EU-tagságot is, miután 2004-ben legyőzte Viktor Janukovicsot az elnökválasztás megismételt második fordulójában. Janukovicsot vonakodva nevezte ki kormányfőnek augusztusban, miután "narancsszínű" szövetségesei gyengén szerepeltek a márciusi elnökválasztáson, és nem voltak képesek koalíciós kormányt alakítani.

Juscsenko és Janukovics augusztusban megegyezett, hogy közös politikát folytatnak, de azóta is harcban állnak a befolyásért és a hatalomért. Janukovics azzal bőszítette fel az elnököt, hogy közölte a NATO-val: az atlanti szövetség ukrajnai alacsony támogatottsága miatt nem aktuális a gyors csatlakozás.

Taraszjuk az Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint közölte: egy kijevi kerületi bíróság felfüggesztette a pénteki parlamenti döntést, arra hivatkozva, hogy az ellentétes a hatályos ukrajnai jogszabályokkal.