A Hamász egyedül alakít kormányt

Vágólapra másolva!
Egyedül alakít kormányt a Hamász radikális palesztin szervezet, miután egyik palesztin politikai erővel sem tudott megállapodásra jutni a közös kormányzást illetően, és csütörtökön lezárta a kormányalakítási tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

A Hamász várhatóan szombaton terjeszti az új kabinet névsorát Mahmúd Abbász elnök elé, akinek jóvá kell hagynia azt. A kormánylista várhatóan a jövő hét elején kerül a parlament elé. Mint Szalah Bardavil, a Hamász parlamenti csoportjának szóvivője a nap folyamán közölte, a kabinetet már csütörtökön este megalakítja a január 25-i választásokon győztes szélsőséges iszlám szervezet, de még várnak néhány partner válaszára, hogy eloszthassák az egyes tárcákat.

Ugyanakkor nem titkolta a szóvivő azt sem, hogy kicsi az esélye egy "nemzeti egységkormánynak". Külön hangsúlyozta, hogy az Abbász vezette Fatah nem akar kompromisszumos megoldást, ami azt bizonyítja: nem kíván részt venni a kormányban. "Nem adjuk fel a programot, aminek alapján megválasztottak minket, és soha nem fogadjuk el a Fatah programját" - szögezte le. Bardavil elmondta továbbá, hogy a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Független Palesztina Párt is felülvizsgálta korábbi álláspontját, lehet, hogy "nyomást gyakoroltak rájuk".

Abbász azt követően, hogy a január végi törvényhozási választásokon a Hamász elsöprő győzelmet aratott, közölte, hogy a szervezetnek fel kell hagynia az erőszakos cselekményekkel és átmeneti békét kell kötnie Izraellel, és a Fatah ennek fejében hajlandó lenne a nemzeti egységkormányban részt venni. A Fatah azt szabta fő feltételül, hogy a Hamász ismerje el az Izraellel kötött megállapodásokat, és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet 1988-as függetlenségi nyilatkozatát, amely a palesztin állam és Izrael egymás melletti létezése mellett foglal állást.

A Hamász azonban elutasított ezeket a kéréseket, amelyeket a zsidó állam, az Egyesült Államok és az Európai Uniói is támogatott. Izrael azóta már felfüggesztette az adóbevételekből származó dollármilliók átutalását a palesztinoknak, és a nyugati adományozók is fontolóra vették a Palesztin Hatóság költségvetése számára fontos pénzügy segítség folyósításának a leállítását.

A közel-keleti békefolyamatban közvetítő, az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta négyes képviselői csütörtökön Brüsszelben megtartott egyeztetésükön már azt latolgatták, miként lehetne a segélyeket a Palesztin Hatóság megkerülésével közvetlenül a palesztinokhoz eljuttatni.

A Világbank csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a külföldi támogatás elapadása nagyon nehéz helyzetbe hozná az amúgy is súlyos gondokkal küszködő palesztin gazdaságot.