Gázai területeket támadott Izrael

Vágólapra másolva!
Gázai területeket lőtt az izraeli tüzérség és légierő. Az izraeliek szerint a támadás olyan lakatlan területek ellen irányult, ahonnan palesztin milicisták rakétákkal lőttek ki izraeli célpontokra. A tűzpárbaj akkor kezdődött, amikor öt nappal ezelőtt egy izraeli katonát ejtettek túszul a palesztinok.
Vágólapra másolva!

Gázai területeket támadott az izraeli tüzérség és a légierő, amely katonai források szerint szombatra virradóra csaknem 350 lövedéket lőtt ki, illetve hat utat támadott rakétákkal. Izraeli katonai források szerint a csapások olyan lakatlan területekre irányultak, ahonnan általában a palesztin milíciák Kasszám rakétákat lőttek ki izraeli célpontokra, illetve a gázai utak elleni légitámadások célja az volt, hogy megakadályozzák a június 25-én fogságba ejtett izraeli katona kicsempészését a térségből.

Izraeli helikopterek szombat hajnalban palesztin szélsőségesek feltételezett kiképzőtáboraira is rakétacsapásokat mértek a Gázai övezetben. Palesztin fegyveresek az izraeli csapásokra válaszul péntek éjszaka egy aknagránátot lőttek ki dél-izraeli területre. Áldozatokról nem érkeztek jelentések.

A foglyul ejtett izraeli tizedes, a 19 éves Gilad Salitért cserébe három fegyveres palesztin csoport legutóbb ezer fogoly szabadon bocsátását, valamint a Gázai övezetben indított katonai művelet leállítását követelte Izraeltől. Az Ezzedín al-Kasszám Brigádok (a kormányzó Hamász mozgalom katonai szárnya), a Népi Ellenállási Bizottságok, valamint az Iszlám Hadsereg péntek éjjel kiadott közleményében megismételte, hogy követeli Izraeltől a bebörtönzött nők, kiskorúak, idős, beteg foglyok és a palesztin vezetők elengedését, cserébe pedig információkat ad az elrabolt katonáról, a 19 éves Gilad Salitról.

A palesztinok követelését szombaton elvetette Izrael. Mark Regev külügyi szóvivő emlékeztetett: Ehud Olmert izraeli kormányfő már többször leszögezte, hogy nem bocsátkozik alkudozásokba.