Haldoklik a világ legkövérebb uralkodója

Vágólapra másolva!
Halálán van IV. Taufa'ahau Tupou tongai király, a világ legkövérebb uralkodója. Taufa'ahau király nem csak súlyáról, de feudális rendszeréről is híres, amelynek hasznélvezői néhány egykori kannibál nemesi családja - írja az Independent. Taufa'ahau 41 éve tartó uralma alatt több extrém, nagyszabású beruházást agyalt ki, ezek azonban sorra bebuktak.
Vágólapra másolva!

Egy új-zélandi kórházban haldoklik IV. Taufa'ahau Tupou tongai király. Az 1965 óta uralmon lévő, 88 éves Taufa'ahau birodalma 170 - köztük 36 lakott - szigetből áll, 100 ezer főt számláló népe pedig főleg a tengerből és mezőgazdaságból él - írja az Independent.

Míg a lakosság félig elnyomva, 33 nemesi család - az Independent szerint kannibáli törzsfőnökök leszármazottai - által kizsákmányolva él, a királyi család palotáiban az Independent szerint aranycsapokból folyik a víz, a pezsgő és kaviár pedig számolatlanul fogy. A parlament látszatintézmény, a király bármikor szétzavarhatja.

Bár a királyt sok tongai nagyra becsüli, tavaly májusban a demokratikus átmenetet szorgalmazó tömegtüntetéseket tartottak a fővárosban, Nuku'alofában. Taufa'ahau annak ellenére népszerű, hogy uralkodása leginkább a meg nem valósult, őrült beruházások terveiről volt híres.

A király egyik nagy terve az volt, hogy a tongai gazdaságot a tengervíz gázzá alakításával reformálja meg. Volt olyan elképzelése is, hogy egy lagúnát kiszáríttat, feltölt cementtel, így tökéletesen alkalmas lesz olajtárolónak. De 30 millió, Amerikából importált használt autógumi elégetésével is próbált segíteni az energiaszükségleteken.

Taufa'ahau azzal vált nemzetközileg ismertté, hogy 1976-ben a világ legkövérebb uralkodójaként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Közel 200 kilogrammot nyomott, bár az is igaz, hogy a tongaiak általában is a világ leginkább elhízott népei közé tartoznak, a népesség 20 százaléka cukorbeteg.