Elítélte a Mohamed-karikatúrát az indonéz elnök

2006.02.04. 9:55

Elítélte a Mohamed-karikatúrákat közlő és újraközlő lapokat az indonéz elnök. A mohamedet kigúnyoló karikatúrák először egy dán lapban jelentek meg. A prófétát kigúnyoló karikatúrák miatt feldühödött muzulmánok megpróbálták elfoglalni a jakartai dán nagykövetséget. Eközben új-zélandi és lengyel lapok is csatlakoztak a karikatúrát közlő újságokhoz.

Elítélte szombaton a Mohamed profétát kigúnyoló karikatúrákat az indonéz elnök, érzéketlennek minősítve mindazokat, akik úgy döntöttek, hogy megjelentetik, illetve újraközlik a gúnyrajzokat.

A karikatúrák először tavaly szeptemberben egy dán napilapban jelentek meg, majd több európai és más újság újraközölte őket. Vallási érzéseik megsértése miatt felbőszült indonéz muzulmánok pénteken megrohanták Jakartában azt a toronyépületet, amelyben a dán nagykövetség is található, törtek-zúztak az épület földszintjén, majd elégették a dán nemzeti zászlót.

Szombaton nem volt jele annak, hogy újabb tüntetésekre készülnének a világ legnépesebb muzulmán országában. Susilo Bambang Yudhoyono elnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy kormánya már kifejezte ugyan döbbenetét a gúnyrajzok miatt, de úgy érezte, fontos, hogy személyesen is megszólaljon az ügyben. Az elnök ugyanakkor felszólította az indonéz állampolgárokat, fogadják el a dán kormánynak a nagykövetségen keresztül kifejezett bocsánatkérését.

Új-zélandi és lengyel lapok is közölték

Két új-zélandi napilap, valamint a lengyel Rzeczpospolita is közölte szombaton a sajtószabadság védelmére hivatkozva a Mohamed prófétát ábrázoló, a muzulmán világban nagy felháborodást kiváltó karikatúrákat.

 

Új-Zélandon a Christchurchben megjelenő, ausztrál tulajdonú Dominion Post és The Press jelentették meg - az először 2005 szeptemberében egy dán napilapban publikált - gúnyrajzokat.

 

"Olvasóink számára fontos tudni, hogy mi körül alakult ki ez a nagy botrány, hogy saját maguk alakíthassák ki véleményüket. A mi szekularizált társadalmunk a tolerancia és a vélemények ütköztetésének nyugati eszményén alapszik" - mondta Tim Pankhurst, a Dominion Post szerkesztője.

 

Javed Khan, az új-zélandi muzulmán közösségek szövetségének vezetője az ügyre reagálva elmondta, hogy bár nem terveznek bojkottot, a karikatúrák közlése melletti döntés súlyos gazdasági következményekkel járhat az ország számára. Új-Zéland a világ legnagyobb bárányhúsexportőre, 2004-es adatok szerint azonban az export mindössze négy százaléka irányult a Közel-Kelet térségébe.

 

A Rzeczpospolita című tekintélyes lengyel konzervatív napilap szombati számában kettőt közölt az összesen 12 Mohamed-karikatúrából az onet.pl lengyel internetes honlap jelentése szerint. Ez volt az első lengyel újság, amelyben a gúnyrajzok megjelentek. A lap főszerkesztője, Grzegorz Gauden azt írta, hogy a szólásszabadságot akkor is meg kell védeni, "ha a közölt anyag tartalmával nem értünk is egyet". "A szabad sajtó és a szabad országok nem engedhetnek a zsarolásnak" - írta. Az elmúlt héten dán, francia, német, spanyol, olasz, svájci, valamint magyar lapok is közölték a szóban forgó karikatúrákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK