Életfogytiglant kapott a New Jersey-i sorozatgyilkos betegápoló

2006.03.02. 22:00

Tizenegyszeres életfogytiglani börtönre ítéltek csütörtökön egy sorozatgyilkos kórházi ápolót az egyesült államokbeli New Jersey államban.

A 46 éves Charles Cullennek 22 rendbeli gyilkosságért és három gyilkossági kísérletért kell élete hátralévő részét rács mögött leélnie. Kegyelmi kérvényt csak 397 év múlva nyújthatna be. Cullen kórházi betegeket küldött halálos adag gyógyszerinjekcióval a másvilágra.

A férfi 2003 decemberében, amikor letartóztatták, azt vallotta, hogy 1987 óta, tíz különböző kórházban, mintegy 40 "nagyon beteg" pácienst ölt meg. A vizsgálat megállapította, hogy néhány áldozatának az állapota nem volt súlyos. Cullen tettét azzal magyarázta, hogy gyerekkorától kezdve tartós depresszióban szenved. A gyilkosságokat egy-egy depressziós rohamában követte el, s emiatt azután többször is öngyilkosságot kísérelt meg.

Cullen egy vádalku alapján bűnösnek vallotta magát és kinyilvánította együttműködési készségét a gyilkosságok feltárásában, az ügyészek pedig cserében nem kértek halálbüntetést a fejére.

Emlékezetkihagyása és egyes dokumentumok elkallódása miat,t nem sikerült mindenütt, minden áldozatát azonosítani. Két New Jersey-i megyében még nem zárult le a vizsgálat.

A férfi a legtöbb áldozatot szedő betegápoló sorozatgyilkos az Egyesült Államokban. 1981-ben Kaliforniában, egy Robert Diaz nevű ápolót 12 beteg meggyilkolásáért ítélték el.