Iraki civilekkel végeztek a bosszús amerikaiak

2006.03.20. 17:31

Tizenöt ártatlan emberrel végeztek bosszúból az amerikai tengerészgyalogosok tavaly novemberben Irakban - állítja a Time hírmagazin. A lap szerint az amerikaiak egy őket ért útszéli bombatámadás miatt álltak bosszút egy közeli falu lakóin.

Amerikai katonák 15 civilt öltek meg bosszúból tavaly októberben Irakban egy gépjárművük ellen elkövetett robbantásos merénylet után - írja a Time hírmagazin. Az eset tavaly november 19-én történt a nyugat-iraki Hadisza közelében. Az iraki lázadók az út szélén elrejtett bombát robbantottak, amikor a tengerészgyalogosok Humvee terepjárója arra haladt. A detonációban egy tizedes életét vesztette, két társa megsebesült.

A következő napon a tengerészgyalogság arról adott hírt, hogy robbantásos merényletben életét vesztette az őrvezető, valamint 15 iraki polgári személy. Az akkori közlemény szerint a lázadók tüzet nyitottak a katonák konvojára, és a kibontakozó tűzpárbajban a tengerészgyalogosok nyolc lázadót megöltek, egyet pedig megsebesítettek.

A szemtanúk elbeszéléséből azonban a hírmagazin internetes oldalának beszámolója szerint kitűnik, hogy a polgári személyeket nem a lázadók, hanem a tengerészgyalogosok ölték meg, akik az út menti robbantás után megtorlást rendeztek a faluban: 15 fegyvertelen irakit öltek meg otthonaikban, köztük hét nőt és három gyereket.

Az amerikai hadsereg azután indított vizsgálatot a történtekről, hogy a Time januárban Bagdadban szembesítette a katonai vezetőket a szemtanúk elbeszéléseivel. A vizsgálat 28 személy, köztük a tengerészgyalogosok, valamint az áldozatok hozzátartozóinak kikérdezése alapján eddig annyit állapított meg, hogy a hadsereg közleményével szemben, a 15 polgári személy halálát a tengerészgyalogosok okozták, a de nincs cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy szándékosan végeztek velük.

A vizsgálat folytatódik. Ha a vádak beigazolódnak, emberi jogi szervezetek szerint a háború kezdete óta ez lenne iraki polgári személyek szándékos lemészárlásának a legsúlyosabb esete. A szóban forgó tengerészgyalogos egység tagjai nem nyilatkozhatnak a sajtónak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK