Hét embert ragadt el a csehországi árvíz

2006.04.03. 11:37

Eddig hét emberéletet követeltek a csehországi árvizek. Az Elba és a Morva, illetve számos kisebb hegyi patak is kilépett a medréből az országban. Több ezer embert kellett kitelepíteni, számos település és jelentős nagyságú mezőgazdasági terület került víz alá. A kormány rendkívüli állapotot hirdetett. Az Elba németországi szakaszán a szokásos vízállás négyszeresét mérik.

Már legalább hét halálos áldozata van a csehországi árvíznek, egy embert - egy hatéves gyereket - pedig eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A kisfiú vasárnap este esett a megáradt folyóba, azóta nem találják, feltehetően megfulladt. Ő lehet a nyolcadik áldozat. A hetedik áldozat egy nyugdíjas, akit vasárnap sodort el az észak-csehországi Dlouhá Trebová községben egy megáradt helyi patak. Holttestét csak a szomszéd falu határában sikerült kiemelni a vízből.

A hidat is eléri az Elba

Hétfő reggeli jelentések szerint Észak-Csehországban kritikus helyzet alakult ki, miután az Elba és számos kisebb helyi patak és folyó vízszintje továbbra is emelkedik. A 120 ezer lakosú Ústí nad Labemben az éjjel víz alá került az egyik Elba-híd. A környéket ezért le kellett zárni a forgalom elől, ami hétfő reggel jelentős torlódásokat okozott a városban - sok ezer ember csak késve jutott el munkahelyére vagy iskolába.

A városból eddig közel 2 ezer embert telepítettek ki. Több száz lakásban nincs áram, mert víz alá kerültek az elektromos elosztó állomások. A megyei elöljáró az egész Ústí nad Labem-i régióban vészhelyzetet hirdetett ki, evakuálták a városi kórházat, illetve az idősek otthonát. A vészhelyzet elrendelésével a mentési munkálatokba be tudják vonni a hadsereget is.

Az Elba völgyében több mint két tucat gyárban kellett leállítani a termelést, mert veszélyezteti őket az áradás, illetve az elöntött utak miatt nehéz azokat megközelíteni. A folyó alsóbb, németországi szakaszán is árad, a víz magassága Drezdában, egyes helyeken már átcsap a gátakon. A folyó a szokásos 2 méteres vízállásának közel négyszeresére duzzadt. A tetőzést keddre várják. "A gátak tartják a víztömeget, egész éjszaka ellenőriztük a gyenge pontokat" - közölte Sven Kindler drezdai városi szóvivő.

Eddig több száz ember volt kénytelen elhagyni otthonát, számos településen katasztrófariadó van érvényben, a gátakat homokzsákokkal biztosítják. A víz részben elöntötte Bad Schandaut, Pirnát, Meissent, és a Drezda mélyebben fekvő Gohlis nevű városrészéből is kénytelenek voltak kiköltöztetni 300 embert, mert a víz átcsapott a gáton. A drezdai óváros valószínűleg megmenekül az áradattól.

Gátszakadások a Morva-mentén

Nagyon súlyos a helyzet a dél-morvaországi Breclav környékén is, a térségben 4 ezer ember kitelepítését rendelték el vasárnap este. Két halastó gátja is átszakadt, és négy falu mellett sok száz hektár termőföldet is víz borít. A reggeli órákig 1500 ember hagyta el lakását, az elhagyott házakat rendőrök és katonák őrzik. A Prágától 250 kilométerre, dél-keletre fekvő Olomoucot is ki kellett üríteni vasárnap, miután átszakadt a Morva folyó egyik gátja a település közelében.

Gátszakadás történt hétfő hajnalban a Morva alsó-ausztriai szakaszán a 2100 lakosú Dürnkrutnál is. A település egy része víz alá került, 250 épületből ki kellett költöztetni a lakókat - összesen 300-400 embert. A légi felvételek szerint a gátat nyolcvan méteres szakaszon törte át a Morván levonuló árhullám. A gátszakadás miatt Ganserndorf és Csehország között a vasúti közlekedés is megbénult, az utasokat Bernhardstahlig autóbuszok szállítják. A fennakadással több mint egy napon át számolni kell az utazóknak.

Bajorországban ezzel szemben tovább enyhült az árvízi helyzet. A Majna mellett már csak néhány településen van érvényben a hármas árvízvédelmi fokozat. A Duna mentén a legtöbb területen megkezdődött az apadás, Passaunál tartósan 7,7 méter alatti a vízszint. A helyzet romlásával ez idő szerint nem számolnak a szakértők.

Rendkívüli állapot

Forrás: MTI

Az egy hete folyó áradások miatt rendkívüli állapotot rendelt el hét körzetben is a cseh kormány az országot egy hete sújtó árvíz elleni, hatékonyabb védekezés érdekében - jelentette be vasárnap este. Az elmúlt napokban több térségben a helyi hatóságok is hoztak hasonló intézkedéseket saját jogkörükben.

A rendkívüli állapot azt jelenti, hogy egyebek mellett korlátozhatják az emberek mozgását azokon a településéken, amelyeket kiürítenek. Az érintett körzetekben tilos a sztrájk, illetve olyan gazdasági tevékenységek végzése, amelyek veszélyeztethetnék a mentési munkálatokat - jelentette be Jirí Paroubek kormányfő. A rendkívüli állapot vasárnap este tizenegy órakor lépett életbe és várhatóan április 10-ig tart. A cseh kormány vasárnap éjjeli rendkívüli ülése után bejelentették, hogy a kabinet újabb anyagi segítséget szavazott meg a rászorulóknak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK