A lengyel parlament önmaga feloszlatása ellen határozott csütörtökön. A kormányzó konzervatív nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) párt ilyen értelmű indítványa mellett 206 képviselő szavazott, 236 azonban ellene, s hatan tartózkodtak. Az indítvány támogatottsága jócskán elmaradt tehát az elfogadásához megkívánt kétharmados többségtől.

A parlament 460 fős alsóházában 156 mandátummal bíró PiS szabaddá akarta tenni az utat az előre hozott választások kiírása előtt, mert jelenleg kisebbségben kormányoz, és rá van utalva a Samoobrona (Önvédelem) nevű populista parasztpárt és Lengyel Családok Ligája nevű nacionalista katolikus szervezet bizonytalan külső támogatására. Abban bízik, hogy ha még ez év tavaszán megrendeznék az egyébként csak 2009-ben esedékes választásokat, egyértelmű többséget szerezhetne a szejmben.

A PiS-honatyákon kívül az ellenzéki Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) képviselői voksoltak csak a törvényhozó testület feloszlatása mellett, mert - a közvélemény-kutatások szerint - az SLD-nek esélye lenne pozícióinak javítására egy előre hozott választáson.

A fő ellenzéki párt, a liberális Polgári Platform röviddel a parlamenti szavazás előtt felajánlotta támogatását a konzervatív kormánynak több fontos, a gazdaság felélénkítését célzó törvény elfogadásához. Donald Tusk pártvezető szerint egyelőre őszig szólna a felajánlott törvényhozási együttműködés. Ha sikeresnek bizonyul, lehet tárgyalni a folytatásról és a szorosabb együttműködésről - tette hozzá. Ha bebizonyosodik, hogy nem tudnak együttműködni, még mindig ráérnek akkor kiírni az új választásokat - vélekedett.

Tusk levelet intézett Jaroslaw Kaczynskihez, a Jog és Igazságosság vezetőjéhez, és indítványozta, hogy a két jobbközép párt hagyjon fel az egymás ellen intézett kölcsönös kíméletlen támadásokkal. Kaczynski kedvezően válaszolt a felhívásra, de felszólította a liberálisokat: két napon belül terjesszék elő javaslataikat egy közös kormánykoalíció létrehozására, máskülönben a PiS "kénytelen lesz" más partnerek után nézni. A konzervatívok még a parlamenti szavazás előtt jelezték, hogy ha nem sikerül kieszközölni az előre hozott választásokat, néhány kis párttal próbálnak koalíciós megállapodást kötni.

A PiS a múlt szeptemberi választások után nem tudott koalícióról megegyezni a Polgári Platformmal, a parlament második legerősebb pártjával. Kisebbségi kormánya azóta válságról válságra bukdácsol a két kis populista párt eseti támogatásával.